1 av 3 kvinnor i världen
Slag, sexuella övergrepp och misshandel i hemmen men också kränkningar, begränsningar och kontrollbehov är våld. 1 av 3 kvinnor och flickor i världen utsätts för våld, det är allvarlig kräkning av de mänskliga rättigheterna och ett stort globalt samhällsproblem.
Förra året mördades 22 kvinnor i Sverige av en nära anhörig. Det är oacceptabelt.
Våld mot kvinnor pågår i hela världen, i alla länder, alla religioner, alla kulturer. Miljontals flickor och kvinnor trakasseras, våldtas, dödas, diskrimineras på grund av sitt kön. Det sker genom fysiskt och psykiskt våld men också genom lagstiftningar och myndigheter som vill begränsa kvinnors rättigheter.
Den 25 november är det FNs internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor, även kallad Orange Day. Dagen är till för att uppmärksamma den allvarliga frågan men framför allt för att uppmana till handling.
Tillsammans kan, och måste vi ändra de strukturer som gör det möjlig att våld mot kvinnor fortsätter. Attityder, jargonger och föreställningar om maskulinitet, könsroller och sexualitet leder till misshandel av olika slag.
FN och regeringar i alla länder måste göra mer för att få till nödvändiga genomgripande samhällsförändringar som leder till att förebygga, förhindra och stoppa våldet.
Alla företag och arbetsgivare i Sverige borde inse problemet som inte bara är ett lidande för individen, kvinnan, barnen. Konsekvenserna av våldet har omedelbara och långvariga fysiska och psykiska konsekvenser för kvinnors hälsa. Dessutom innebär våld mot kvinnor stora ekonomiska påfrestningar för samhället på grund av ökande kostnader för sjukvård och rättsväsende samt minskad produktivitet då kvinnor kan hindras från att arbeta till följd av våldet. Under 2018 kostade våld mot kvinnor i Sverige 45 miljader kronor (Källa: EIGE ).
Våld mot kvinnor angår alla eftersom det finns bland vänner grannar och och på arbetsplatser, det handlar om civilkurage.
UN Women arbetar över hela världen på olika sätt för att motverka det sexuella våldet i konflikter och krig bl.a. genom stöd till nationella handlingsplaner mot det sexuella våldet - nu i över 80 länder, med forskning och teknisk support, resolutioner i FN:s säkerhetsråd, skickliga experter och insamling för direkt omgående stöd och hjälp under senare år bl.a. i Kongo, Jemen, Jordanien - flyktinglägret Za’atari och för Rohingya-kvinnor och flickor i flyktinglägret Balukhali, Cox Bazar i Bangladesh.
UN Women Sverige arbetar med utbildning för att förändra den destruktiva machokulturen. Med initiativet HeForShe, har fler män, både beslutfattare, idrottsföreningar och förebilder ställt upp mot våldet.
Var och en av oss kan och ska ta ansvar för en tryggare tillvaro.
Inte en enda kvinna eller flicka ska behöva bli utsatt misshandel, hot eller förnedring.
Ingen kan göra allt, alla kan göra något.
Tillsammans gör vi skillnad
För få döms för våldtäkt
Nyligen presenterade Brå, Brottsförebyggande Rådet, en ny rapport med namnet "Våldtäkt från anmälan till dom" (2019). Jag lyssnade på rapportens författare: Stina Holmbergoch Lars Lewenhagen från Brå, när de presenterade innehållet i rapporten. De påpekar att antalet anmälda våldtäkter har ökat men att för få döms, däremot ser nu de flera förbättringspunkter inom det svenska rättsväsendet, sedan den nya lagstiftningen kom på plats.
Anna Lindström har det nationella ansvaret för polisens metod- och verksamhetsutveckling när det gäller polisens arbete med sexualbrott. Hon berättade om Polisens utmaningar och vilka resurser de saknar för att förbättra arbetet.
Brotten är oerhört svåra att utreda. Ofta när det skett i hemmen så hjälper det t.ex att det finns DNA eftersom det finns redan från båda parter osv Från att en våldtäkt anmäls till dess att den är utredd och antingen leder till fällande dom eller har blivit nedlagd har det tidigare tagit alldeles för lång tid. Anna Lindström beskrev hur de nu arbetar dels för att alla tingsrätter ska ha samma förutsättningar. De har tagit fram en utbildning och ordar för
Efter dessa gedigna dragningar deltog och kommenterade Carina Ohlsson (S), ordförande S-kvinnor Josefin Malmqvist (M), ordförande Moderatkvinnorna. Båda var överens om att det behövs fler poliser som har kunskapen om dessa brott. När det gäller högre straff menade att det är en signal till både förövare och övriga samhället att dessa grova brott inte accepteras. Dessutom måste fler våga anmäla och tas på alvar.
Alla deltagare var överens om av straffriheten för våldtäkt måste stoppas.
Könsstympning = våld och övergrepp mot kvinnor
UN Women Skaraborg har en studiecirkel där vi fördjupar oss i UN womens arbete och uppdrag.
UN Women är FN:s organisation för jämställdhet och bildades 2010 för att påskynda utvecklingen för att möta kvinnors och flickors behov i hela världen. UN Women arbetar, bland andra frågor, för avskaffandet av våld och diskriminering mot kvinnor och flickor, för kvinnors egenmakt samt för jämställdhet mellan kvinnor och män som mottagare av utveckling, mänskliga rättigheter, humanitära insatser och fred och säkerhet.
UN Womens huvudkontor där bl.a Åsa Regnér är "vice ordförande" (fritt översatt) ligger vid FN i New York men finns representerat i över 80 länder runtom i världen i form av regionkontor, landskontor, sambandskontor samt nationella kommittéer.
UN Women förhandlar för att länder ska ha normer för jämställdhet. UN Women bistår även andra delar av FN för att främja jämställdhet i bl.a. i frågor som rör mänskliga rättigheter. UN Women granskar även övriga FN för att säkerställa att jämställdhet är en fungerande, integrerad del i allt arbete.
UN Women arbetar med regeringar för att utveckla nationella handlingsplaner mot våld mot kvinnor. Dessa bör innehålla tydliga strategier för att förebygga och agera mot våld mot kvinnor samt stärka samordningen mellan olika aktörer där det krävs för att få till stånd hållbara och meningsfulla åtgärder.
En utav alla dessa våldshandlingar är könsstympning. UN Women arbetar aktivt för att stoppa kvinnlig könsstympning och barnäktenskap. Könsstympning är en kulturell sedvänja, utan medicinskt stöd, som leder till att flickor och kvinnor tvingas utstå fruktansvärda negativa hälsoeffekter. I många delar av världen är ingreppet till för att hindra barnäktenskap.
Vid vår senaste studiecirkelträff kom det bland annat kvinnor från Somalia. De lärde oss oerhört mycket om denna tusenåriga misshandel, som för kvinnor i Somalia varit ett bevis på att de är oskulder när de gifter sig. Flickor i 8, 9 års åldern stympas genom att deras blygdläppar och delar av klitoris skärs eller klipps bort, därefter sys de ihop under fruktansvärd smärta, endast ett litet hål sparas för att flickorna ska kunna kissa, men med stora svårigheter. Vidare berättade kvinnorna att dagen efter bröllopet klipps eller skärs slidan upp för att de nygifta ska kunna ha sex. UN women har under många år arbetat i flera afrikanska stater för att få stopp på könsstympningen. I Somalia har attityderna gradvis förändrats, åtminstone i städerna men misshandeln pågår fortfarande i byar.
De kvinnor som kommit från Somalia till Skövde har fått stöd på sjukhuset KSS, berättade de. Dels genom samtal, operationer och hjälp till läkning. Men det sitter oerhört djupt rotat i kvinnornas sinne att de ska kunna bevisa sin oskuld vid bröllopet. Vi som inte kom från Somalia lärde oss oerhört mycket av dessa modiga, frispråkiga kvinnor. De står upp mot könsstympning, berättar gärna om det och vill på alla sätt och vis stoppa denna fruktansvärda sedvänja som inte alls har någon ursprung i religionen som många har trott.