Könsstympning = våld och övergrepp mot kvinnor

(null)


UN Women Skaraborg har en studiecirkel där vi fördjupar oss i UN womens arbete och uppdrag.

UN Women är FN:s organisation för jämställdhet och bildades 2010 för att påskynda utvecklingen för att möta kvinnors och flickors behov i hela världen. UN Women arbetar, bland andra frågor, för avskaffandet av våld och diskriminering mot kvinnor och flickor, för kvinnors egenmakt samt för jämställdhet mellan kvinnor och män som mottagare av utveckling, mänskliga rättigheter, humanitära insatser och fred och säkerhet.

UN Womens huvudkontor där bl.a Åsa Regnér är "vice ordförande" (fritt översatt) ligger vid FN i New York men finns representerat i över 80 länder runtom i världen i form av regionkontor, landskontor, sambandskontor samt nationella kommittéer.

UN Women förhandlar för att länder ska ha normer för jämställdhet. UN Women bistår även andra delar av FN för att främja jämställdhet i bl.a. i frågor som rör mänskliga rättigheter. UN Women granskar även övriga FN för att säkerställa att jämställdhet är en fungerande, integrerad del i allt arbete.

UN Women arbetar med regeringar för att utveckla nationella handlingsplaner mot våld mot kvinnor. Dessa bör innehålla tydliga strategier för att förebygga och agera mot våld mot kvinnor samt stärka samordningen mellan olika aktörer där det krävs för att få till stånd hållbara och meningsfulla åtgärder.

En utav alla dessa våldshandlingar är könsstympning. UN Women arbetar aktivt för att stoppa kvinnlig könsstympning och barnäktenskap. Könsstympning är en kulturell sedvänja, utan medicinskt stöd, som leder till att flickor och kvinnor tvingas utstå fruktansvärda negativa hälsoeffekter. I många delar av världen är ingreppet till för att hindra barnäktenskap.

Vid vår senaste studiecirkelträff kom det bland annat kvinnor från Somalia. De lärde oss oerhört mycket om denna tusenåriga misshandel, som för kvinnor i Somalia varit ett bevis på att de är oskulder när de gifter sig. Flickor i 8, 9 års åldern stympas genom att deras blygdläppar och delar av klitoris skärs eller klipps bort, därefter sys de ihop under fruktansvärd smärta, endast ett litet hål sparas för att flickorna ska kunna kissa, men med stora svårigheter. Vidare berättade kvinnorna att dagen efter bröllopet klipps eller skärs slidan upp för att de nygifta ska kunna ha sex. UN women har under många år arbetat i flera afrikanska stater för att få stopp på könsstympningen. I Somalia har attityderna gradvis förändrats, åtminstone i städerna men misshandeln pågår fortfarande i byar.

De kvinnor som kommit från Somalia till Skövde har fått stöd på sjukhuset KSS, berättade de. Dels genom samtal, operationer och hjälp till läkning. Men det sitter oerhört djupt rotat i kvinnornas sinne att de ska kunna bevisa sin oskuld vid bröllopet.  Vi som inte kom från Somalia lärde oss oerhört mycket av dessa modiga, frispråkiga kvinnor. De står upp mot könsstympning, berättar gärna om det och vill på alla sätt och vis stoppa denna fruktansvärda sedvänja som inte alls har någon ursprung i religionen som många har trott.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0