Fadime Sahindal

Det är arton år sedan Fadime Sahindal dödades av sin far för att hon valde sin egen väg till kärleken. Hon kämpade inte bara för sin frihet utan också för "invandrartjejers lika rättigheter" som hon brukade säga. Med ett enastående mod utmanade hon både sina anhöriga och de politiker som svek "invandrartjejerna". Mordet på henne skakade om hela Sverige och sedan dess har det satsats stora resurser för att hjälpa de utsatta ungdomarna vilkas frihetslängtan krockar med hederskulturers stränga patriarkala och religiösa normer.


Vi är många som är förtvivlade och förbannade att dessa fruktansvärda brott som fortfarande pågår och att det tystas ner.  

Flera olika arrangemang anordnades idag på årsdagen av mordet på Fadime. Jag befann mig i Riksdagen och har lyssnade på två livsöden. 

Lina berättade om fruktansvärda förtrycket som hennes far utsatt henne för. Bland annat berättade hon om att pappan frågade om hennes mens varje dag. Han väntade på att hon skulle bli könsmogen för att han skulle kunna gifta bort henne, (Lina uttryckte till och med att pappan skulle sälja henne), dessutom höll han henne i koppel utomhus och hon fick inte ens gå ut med soporna eftersom hon då skulle kunna träffa någon kille. Shams berättade om sina egna erfarenheter av hedersrelaterat förtryck och våld. Hon kontrollerades av persiks läkare för att veta att hennes "mödomshinna" fanns kvar. Hon tvingades leva dubbelliv för att överhuvudtaget kunna klara av skolan och ha en någorlunda fritid.



Trots stora insatser som pågår mot hedersförtrycket mot kvinnor och flickor pågår detta stora samhällsproblem fortfarande. Fadimes önskan om att integrera föräldrar har inte tagits på allvar. Fadime önskade dessutom att etniska organisationer skulle ta ansvar för att stoppa hedersförtrycket och våldet som pågår mot kvinnor och flickor. 


Vi måste jobba tillsammans och hårdare för att få ett samhälle utan hedersförtryck, moralpoliser, oskuldskontroller, tvångsäktenskap försvunna barn till uppfostringsresor och tvångsäktenskap.


Efter de två tjejernas vittnesmål vändes frågan till en panel av:

Åsa Lindhagen, Jämställdhetsmyndighetsmininistern (MP), Annika Stenshäll (S),

Juno Blom (L), Ulf Kristersson, Moderatledare och  Amineh Kakabaveh, oberoende socialistisk riksdagsledamot och ordf. Vhek  Samtalsledare var Lars Åberg, författare och journalist  (null)



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0