DAGS FÖR #LÖNHELADAGEN!
Årligen uppmärksammas de orättvisa lönerna mellan män och kvinnor. Varje år blir det lite lite lite bättre med pyttesmå myrsteg. Löneskillnaden mellan kvinnor och män är 9,9 procent. Omräknat i tid betyder det att män får betalt för hela sin arbetsdag från kl. 8-17, medan kvinnor jobbar gratis efter kl. 16:12, varje dag. Var med och ta ställning för #lönheladagen!
Kvinnor har högre utbildning än män men lägre lön inom alla sektorer och i stort sett alla yrken på den svenska arbetsmarknaden. Varje månad tjänar kvinnor i genomsnitt 3 700 kronor mindre än män. På ett år blir skillnaden 44 400 kronor. Trots att kvinnor har lägre lön förväntas de jobba hårt, tungt och stressigt inom vården och omsorgen. Det senaste året har de fått mycket applåder för sitt slit. Men applåder sätter inte mat på bordet och betalar hyran.
16:12-rörelsen är en sammanslutning av politiska kvinnoförbund, fackliga organisationer och kvinnorörelsens organisationer som tillsammans arbetar för att även kvinnor ska få lön hela dagen.
Sedan rörelsen bildades för åtta år sedan har klockslaget flyttats fram från klockan 15:51 till klockan 16:12. Med den förändringstakten kommer vi att nå jämställda löner först om 20 år.
Nu behövs handling som visar på skillnad. Dessutom går det bra att både berömma och applådera men det är i lönekuvertet som resultatet syns.
- Samma möjlighet till heltidsarbete och trygga anställningsformer.
- Att även strukturella löneskillnader synliggörs och åtgärdas.
- Jämställd föräldraförsäkring.
- Ökad tillsyn och skärpta sanktioner kopplat till kravet på lönekartläggning.
- Att pensionssystemet reformeras för att minska pensionsgapet mellan kvinnor och män.
Kampanjen bygger på statistik från Medlingsinstitutet, den myndighet som är ansvarig för den officiella statistiken.
Löneskillnaden mellan kvinnor och män är 9,9 procent. Omräknat i tid innebär det att kvinnor jobbar gratis 48 minuter varje dag. Män får betalat för hela arbetsdagen kl. 8-17 medan kvinnor jobbar gratis efter kl. 16:12.
Sedan Lön hela dagen startade sitt samarbete har klockslaget förflyttats från 15:51 till 16:12 (21 minuter på åtta år). Med den förändringstakten kommer vi att nå jämställda löner först om 20 år, d.v.s. år 2041.
I pengar är skillnaden varje månad 3 700 kr. På ett år innebär det att en kvinna tjänar 44 400 kr mindre än en man.
Vartannat år utkommer också Statistiska centralbyrån med en lathund om jämställdhet i Sverige: På tal om kvinnor och män. I handboken finns lättillgängliga tabeller och diagram med aktuell statistik om kvinnor och män inom ett stort antal områden. Bland annat om yrkesfördelning, lön, inkomst och pension uppdelat på kön.
Några tips inför digitala årsmötestider
Eftersom jag leder många digitala årsmöten just nu och jag tidigare tipsat om hur var och en av oss ska uppträda på nätet kan jag passa på att delge några tips. Tänk på att det är inte katastrof om du gör misstag, se det som en lärdom. Jag har lärt mig mycket just den hårda vägen.
Men vi tar det från början:
• Nätet är en mötesplats där människor möts, syns och tar intryck.
• När du ska gå på ett fysiskt möte brukar du förmodligen byta till ren blus eller skjorta och kamma dig. Ibland tar du även på kavajen.
• Digitala möten är lika viktiga beroende på hur du ska uppfattas.
Sätt på kameran
Minst lika viktigt som att du har kammat dig är att sätta på kameran. Ta reda på var kameran finns på din dator/läsplatta/telefon. Markera den gärna eftersom det är till mycket stor fördel att titta in i kameran. På så sätt får du betydligt bättre kontakt med övriga mötesdeltagare. Du måste inte ha kameran på hela mötet, men jag rekommenderar att du har den på åtminstone när du talar.
Bakgrunden är viktig
Det du visar upp av dig själv och av din bakgrund påverkar mottagaren.
Ha en neutral och städad bakgrund, eller en bakgrund som stämmer med det budskap du vill förmedla.
Tänd
När du deltar på ett fysiskt möte brukar ni inte sitta i mörker. Därför är nästa tips att se till att inte sitta i skuggan.
• Se till att ha rätt belysning i rummet.
• Sitt inte med fönstret bakom dig, se hellre till att du har dagsljus på dig eller ha en lampa framför datorn.
• Le och tala med din inre övertygelse.
Ett annat tips är att synas i ögonhöjd.
Få av oss är jätte snygga när någon tar en bild underifrån, även om just dina dubbelhakor är väldigt snygga kanske du inte alltid behöver zooma in dem.
Placera därför kameran i ögonhöjd, rakt framifrån. Du kan höja din dator, iPad eller mobil genom att ställa den på strykbrädan, en trave böcker eller en hylla.
Ljudet på och av
De flesta av oss har lärt sig stänga av micken när vi inte talar. Många kommer ihåg att sätta på den när det är dags att tala.
Men även bakgrundsljud hörs när du talar, tex diskmaskinen, radion, barnen, kollegor osv.
Oftast gör det ingenting men om du deltar i ett formellt möte är det viktigt att du befinner dig i ett tyst rum.
Avslutningsvis gör en sak i taget
Gör klart dina andra åtaganden innan du deltar i det digitala mötet. En del är hejare på simultankapacitet och utför många saker samtidigt. Men försök att fokusera på mötet du deltar i.
När du deltar i ett digitalt möte är det lika viktigt som ett fysiskt möte att du lyssnar på övriga mötesdeltagare annars uppfattas du som ointresserad eller som att du omedvetet utövar härskartekniker
Nu kan vi mötas digitalt utan problem
Var sak har sin tid - mot nya äventyr!
Intresset för trafiksäkerhet är stort i Sverige, Europa och hela världen. NTF har utbildat, påverkat och förändrat svensk trafiksäkerhet sedan 1934 och säkerställer alltid trafiksäkerhetsnyttan i alla våra projekt. Jag har som riksdagsledamot varit med och antagit nollvisionen. Det har varit mycket intressant att få jobba tillsammans med kompetenta medarbetare och förtroendevalda för att utveckla nollvisionen i praktiken.
Tillsammans med länsförbund, medlemsorganisationer och frivilliga driver NTF omfattande projekt i län, regioner och utför uppdrag i olika omfattning i Sveriges kommuner. Det handlar om att skapa opinion, informera, öka riskmedvetenheten och skapa insikt. Allt för att förändra beteendet hos trafikanter som medvetet eller omedvetet utsätter sig själv och andra för risker i trafiken.
Lokalt erbjuds utbildningstjänster så som t ex informationstillfällen på BVC mottagningar, trafiksäker och sparsam körning, bilen som säker arbetsplats och fortbildning för yrkeskompetensbevis riktade mot företag och anställda. Även konsulttjänster som stödjer kunder att utvecklas som inom trafiksäkerhet. I sådana projekt leverera ofta kunskapsunderlag, mätningar, benchmarking-studier, bidrag till utveckling av ledningsstödssystem och utvecklingsstöd i kundernas förändringsprocesser.
Det är långt från Anita och Televinken men vi påminns ändå ofta om vår viktiga historia.
Efter åtta år som ordförande för NTF är det dags att dra vidare för att inte fastna i gamla hjulspår..... Det har varit åtta intensiva, omvälvande och viktiga år för ökad trafiksäkerhet.
Jag har haft mycket gott samarbete med vår generalsekreterare Marie Norden, med styrelsen, kansliets medarbetare, förtroendevalda och medarbetare ute i landet. Dessutom konstruktiva kontakter med såväl infrastrukturminister som statssekreterare gav resultat med en ökad tilldelning till civila samhället. Nu finns betydligt bättre möjligheter för NTF och andra ideella organisationer att jobba vidare med trafiksäkerheten i hela landet. Det känns helt rätt att i detta läge lämna över stafettpinnen.
Jag önskar organisationen, alla förtroendevalda och medarbetare lycka till med det viktiga arbetet och önskar er allt gott.
Fenomenala feminister för framtiden
Nu har Forum Jämställdhet dragit igång, digitalt denna gång men starkt och innehållsrikt.
Under två dagar ska vi diskutera jämställdhet, lyssna på fenomenala talare och ta del av inspirerande idéer för ett mer jämställt Sverige och konstruktiva förslag för halva makten och hela lönen. 40 programpunkter uppdelade i tre spår med olika inriktningar med målet att gå från ord till handling.
Det är viktigt att samlas, även om det är digitalt, för att dela erfarenheter för att på så sätt flytta fram positionerna.
Givetvis står Agenda 2030 i fokus, det vill säga FN:s globala agenda för hållbar utveckling. Jämställdhet är en förutsättning för och en del av arbetet för hållbar utveckling. Visserligen är mål nummer 5 ett eget mål för Jämställdhet i Agenda 2030, men ska även genomsyra de andra 16 målen.
Det går inte att bortse från det dystra år vi har bakom oss när covid-19 drabbat hela välden. Fler män än kvinnor har blivit svårt sjuka och dött, men det är till stor del kvinnor som genom sitt betalda och obetalda arbete har burit oss igenom pandemin. Sällan har behovet av investering och förstärkningar av välfärden varit så tydligt som nu. Mäns våld mot kvinnor, inklusive hedersrelaterat sådant, ökar när kvinnor och flickor isoleras med sina förövare utan möjligheter att ropa på hjälp och fly. I den ekonomiska kris som följer på pandemin har många förlorat sina jobb och hårdast drabbas de som redan har en osäker ställning på arbetsmarknaden, oftast de med kort utbildning från andra delar av välden och i synnerhet kvinnor.
Det var en mycket stark inledning av årets Forum för jämställdhet och sedan fick jag
förmånen att ta del av Katarina Bergs intressanta beskrivning av hur Spotify genomfört delad föräldraledighet globalt. Det var fantastiskt imponerande som fler företag borde ta efter.
Det behövs både kraft mod för att dels se att världen inte är jämställd och vilja göra något åt det och detta bådar gott när mycket annat dystert.