Valet i Bulgarien

I (null)


I det stora hela var parlamentsvalet den 2 april i Bulgarien okej och demokratiskt genomfört, även om det gjordes ett antal misstag. 


Täta val gör befolkningen valtrötta och valdeltagandet var lågt. Gårdagens val var det femte på två år. Nu vill kvinnor och män i Bulgarien att de folkvalda ska ta ansvar och klara av att samarbeta framöver. Nu förväntar sig väljarna att partierna gör kompromisser så att det blir möjligt att bilda en hållbar regering. Det skulle upprätta förtroendet som demokratin bygger på. 


Det finns en skepsis till röstningsmaskinerna som egentligen skulle göra valet enklare och slippa upptryckta valsedlar. Det fanns möjlighet att välja att rösta med valsedlar eller med röstningsmaskinen. Ungefär hälften av de som röstade använde den elektroniska möjligheten.


Det var ingen direkt valfeber i landet och inte särskilt mycket kampanjande vare sig på gator och torg eller via debatter i radio och TV. Vad vi kunnat förstå pågick en del kampanjer på sociala medier. Men det finns en oro över att media inte är så fria som vi ska kunna förvänta oss av en demokrati och kritiska frågor till de dominerande partierna uteblev. 


Med stora skillnader och fattigdom i vissa delar av landet, låg utbildning, utvandring och låg medellivslängd gör att de valda politikerna har stora utmaningar framför sig.


Dessutom var det väldigt få kvinnor på valsedlarna och Kvinnliga kandidater var underrepresenterade i tv-debatter, det speglar ojämlikheten mellan könen i politiken. Vi valobservatörer ska inte uttala oss om valet, det jag skriver om här om valprocessen är allmänt vedertaget och skiljer sig inte från det OSCE/OSSE redovisar på sin hemsida. (null)



När det gäller kvinnligt deltagande i politiken måste jag dock vara tydlig eftersom ingen missat mina krav på jämställd representation. Kvinnor är underrepresenterade i politiskt och ekonomiskt beslutsfattande och i den offentliga debatten. Detta undergräver demokratin och kränker kvinnors mänskliga rättigheter.  Strukturella hinder i form av diskriminerande lagar, praxis, institutioner, attityder och könsstereotyper begränsar fortfarande kvinnors möjligheter att ställa upp i politiska val. Dessutom fortsätter kvinnor att möta hinder även efter att de har valts till beslutsfattande positioner. Många utsätts regelbundet för hot, förtal och övergrepp. Deras idéer respekteras ofta mindre än deras manliga motsvarigheter. 


När det gäller själva valresultatet verkar det som att splittringen i landet kvarstår. Konservativa Gerb och den liberala koalitionen PP-DB som dominerat de senaste valen de fick ca 25% var i valet. De har hittills inte velat sitta tillsammans i en regering. Ytterhögerpartiet Vazrazjdane seglar upp på tredje plats, det partiet är emot både EU, Nato, är vaccinskeptiska.

Ska bli mycket intressant att se hur regeringskonstellationen ska se se ut framöver. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0