Nobelpris till Claudia Goldin

(null)


På söndag är det Nobeldagen. Då kommer bland annat Claudia Goldin tilldelas Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne för sin forskning om jämställdhet på arbetsmarknaden. Hon blir den tredje kvinnan som får Nobelpris i ekonomi. Som samhället i övrigt påverkar de patriarkala strukturerna vem som ska ha pris. Länge gick pris efter pris till män och vi var flera som skämtade om att veckan när Nobelprisen presenterades för gubbveckan. Numera är det lite mer öppet och det kan bli en och annan kvinna som får det prestigefyllda priset. Därför är det naturligtvis extra bra när någon visar på just samhällsstrukturer som ett problem. Claudia Goldin är en etablerad nationalekonom och ekonomihistoriker. Hon var den första kvinnan som fick fast jobb vid nationalekonomiska institutionen på Harvard universitet 1990 och hade då redan studerat och forskat vid flera stora universitet, bland annat om slaveriets historia.

Goldin är professor och forskar om jämställdhet och kvinnors roll på arbetsmarknaden. Hon tilldelas priset för att ha förbättrat vår förståelse av kvinnors roller på arbetsmarknaden och att hon belyser orsakerna skillnader som kvarstår idag. Det ger en heltäckande historisk bild av kvinnors roller på arbetsmarknaden. De frågor som hon forskar på – könsskillnader på arbetsmarknaden – har sällan prioriterats särskilt högt inom nationalekonomi och ekonomisk historia. 

Trots modernisering, p-piller, ekonomisk tillväxt och högre andel kvinnor på arbetsmarknaden så har det tagit mycket lång tid för lönegapet mellan kvinnor och män att börja minska. Att det inte minskar snabbare är för att kvinnor fortsatt missgynnas av föräldraledighet och föräldraskap, menar Goldin.

Goldins forskning understryker vikten av att kartlägga kvinnors roller och situation på arbetsmarknaden, vilket bidrar till möjligheterna till förändringar för att uppnå ett mer jämställt samhälle.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0