Ser du stjärnorna?

(null)

Det är bara när det är mörkt vi ser stjärnorna 

Så avslutade Kamala Harris sitt avslutningstal dagen efter presidentvalet i USA, när hon erkände sig besegrad. Hennes budskap var att aldrig ge upp och att det är värt att fortsätta kampen för rättvisa, trygghet och frihet. Hon vände sig särskilt till de unga med uppmuntran och värmande ord om att se framåt och om att aldrig ge upp. 

I natt höll Donald Trump sitt segertal sa han att allt ska bli mycket bättre. Han lovade en guldålder, att återställa "America great again"och att snabbt ta itu med frågor som han tycker har försummats under de senaste åren. 


Under den dryga månad som jag befunnit mig i USA, närmare bestämt i Tennessee har jag börjat förstå de enormt stora klyftorna och den misstro som människor känner till etablissemanget och staten. Som oberoende observatör har jag mött väljare, män, kvinnor, minoritetsgrupper, studenter, frivillig organisationer, politiska partier, tankesmedjor och delstats anställda. Då växer det fram en något annan bild än den vi brukar få i Svensk media. Många delstater som Tennessee har ett helt annorlunda samhälle än Washington och New York. 


Vi Internationella observatörer har konstaterat att USA-valet 2024 genomförts demokratiskt trots det djupt polariserade och sargade landet. 

Politiskt våld, mordförsök, grova anklagelser, påståenden om fusk gjorde att många var förberedda på oroligheter efter valdagen. 

Valkampanjen har präglats av aggressivitet, lögner och konfrontativ retorik, det har undergrävt allmänhetens förtroende.

Men vi kan konstatera att det gick lugnt till väga under valdagen och att valet var välorganiserat. 

Däremot skadas demokratin av hot mot valadministratörer och desinformationskampanjer som spridits för att försöka sänka allmänhetens förtroenden.

Dessutom har vi kritiserat finansieringssystemet, som ger stora ekonomiska fördelar för vissa kandidater.


Cirka 244 miljoner väljare var röstberättigade i detta val, tyvärr verkar det som att mer än 80 miljoner av dem inte har röstat. 

I vår rapport påpekar vi de demokratiska bristerna med att delar av USA:s befolkning förblir utan rösträtt, som exempelvis hemlösa, fångar på fängelser och före detta fångar.


Avslutningsvis påpekar vi även underrepresentationen av Kvinnor i politiken på alla nivåer. Det i sig är, enligt mig, den mest troliga anledningen till att väljarna inte i tillräckligt stor andel röstade på Kamala Harris. Det är mycket lågt kvar till jämställdhet eftersom både män och kvinnor förutsätter att makthavare är män. Det förblir ett enormt stort steg att rösta på en kvinna som president. 


Vi får deppa men sedan ta nya tag och se stjärnorna i mörkret. 











Det drar ihop sig….


(null)

Den stundtals aggressiva valrörelsen i USA går in på upploppet och presidentkandidaterna spurtar in i det sista. Mediabevakningen är minst sagt intensiv, nyheter som verkligen har hänt blandas med förvirrade påståenden från både TV-kanaler och i olika sociala medier.

Jag som befinner mig i Tennessee sedan en månad tillbaka är spänd av förväntan och ser fram emot tisdag den 5 november. Det kommer visserligen att bli en lång dag och natt men det är ändå höjdpunkten för mitt uppdrag i att följa och observera valprocessen. 


Jag har tidigare beskrivit att det är stor skillnad mellan delstaterna och det kan inte nog betonas. Från delstater med god ekonomi som också tar inkomstskatt för att kunna erbjuda välfärd till sina invånare till delstater som inte har någon inkomstskatt och följaktligen inte kan erbjuda särkilt mycket vård av äldre eller barnomsorg. 

Delstater som Kalifornien, New York och Minnesota har progressiv inkomstskatt, vilket betyder att de som tjänar mer också betalar en högre procentandel i skatt. Dessa delstater har generellt sett mer resurser för socialt stöd och kan ofta erbjuda mer omfattande äldreomsorg och sjukvård. Delstater som Tennessee, Texas, Florida och Nevada saknar inkomstskatt utan förlikar sig på försäljningskatt (typ moms) som är lika för alla invånare oavsett inkomst. Där bedrivs mycket i privat regi och många får sätta sitt hopp till ideella insatser. 


Det skiljer också i synen på politik och gemensamma lösningar naturligtvis också på tilliten till staten. Därför är det egentligen inte konstigt att valdeltagandet är lågt men beklagligt. 

Att det dessutom finns delstater som inte vill förenkla möjligheten att rösta är problematiskt. 

Det här kommer jag utveckla mer efter det att mitt uppdrag är avklarat och OSCE överlämnar sin rapport den 6 november kl.15 i Washington.

 https://www.osce.org/odihr/elections/usa/579769


Redan nu går det att läsa en delrapport som vi valobservatörer varit med att bidra till på olika sätt.

Den hittar du genom att klicka på denna länk https://www.osce.org/files/f/documents/4/1/579187.pdf


Det går inte att säga något om valresultatet och det är inte heller min uppgift. Jag ska bara tillsammans med mina kollegor, från OSCE, runtom i USA observera och rapportera valprocessen. Det gör vi för att öka tilliten och legitimiteten. Det finns många fler valobservatörer både från de politiska partierna och från olika amerikanska frivilligorganisationer, som vi samarbetar med. Det i sin tur ska lägga grunden till acceptansen för resultatet. 


Natten till onsdag stänger de sista delstaterna Alaska och Hawaii sina vallokaler. Sedan får vi se hur det går med sammanräkningen och när det går att få ett resultat.


När vi får veta resultatet är en helt annan fråga………….


RSS 2.0