Birgitta Dahl - stridbar, envis och framgångsrik!
Ingen satte sig på Birgitta Dahl tvärtom triggades hon av motgångar och stod på sig ännu tuffare. När vi andra kanske ger upp och böjer oss för att vara smidig tog Birgitta Dahl fajt efter fajt. Ett av de första minnena jag har av Birgitta Dahl var från en partikongress som jag besökte som SSUare, där hon pläderade för rent vatten i våra floder och vattendrag. Så här i efterhand kan det tyckas självklart men inget sker automatiskt. Rent vatten uppstår inte av sig självt om det inte finns krav på rening och stopp för utsläpp av föroreningar. Det är bara ett exempel på de många områden Birgitta Dahl var aktiv och framgångsrik.
Mest minns jag ändå Birgitta Dahl som talman eftersom hon utsågs till det i samband med att jag blev Riksdagsledamot 1995 Här följer utdrag ur min bok Lyft varandra en guide till halva makten .
" 1994 blev Sverige först i världen med en helt jämställd regering när lika många män som kvinnor utsågs till statsråd av den nytillträdda statsministern Ingvar Carlsson.
Han sa vid flertalet intervjuer att det fanns betydligt fler kompetenta kvinnor att välja mellan än vad det fanns män.
Sedan dess har i stort sett alla partier mer eller minde accepterat det faktum att kvinnor utgör halva befolkningen och drar därmed slutsatsen att de givetvis även ska ha halva maken.
I samband med den regering som tillträdde 1994 och Mona Sahlin blev vice statsminister påbörjades även en politisk strategi för att uppnå ett jämställt samhälle."
"Den svenska riksdagen är inte jämställd men har kommit ganska långt. Riksdagen haft två kvinnliga talmän, Ingegerd Troedsson och Birgitta Dahl. När jag kom in i riksdagen 1994 valdes Birgitta Dahl till talman, och hon instiftade ett nätverk för jämställdhet, samt inrättade fasta voteringstider för att underlätta riksdagsledamöternas planering av arbetstiden.
Innan dess var det votering efter varje debatt. Ibland varade debatten i en halvtimme, ibland varade debatten i fem timmar, och ibland var det debatt kl 21.30 på kvällen.
På den tiden var det vanligt att många "tog en öl" i väntan på sista voteringen för dagen. Det blev betydligt mycket bättre när vi visste i förväg att voteringen skulle vara kl.09 på morgonen och kl.16 på eftermiddagen.
En annan viktig reform som Birgitta Dahl införde var barnomsorg. När riksdagsdagiset invigdes 1995 var mina och Ulrica Mässings barn de första som utnyttjade det."
Bilden är tagen i samband med att Birgitta Dahl besökte nätverket Helgas.