Martin Luther King och Rosa Parks förändrade världen

(null)

I går besökte vi det Motell i Memphis där Martin Luther King blev mördad den 4 april 1968. Numera utgör det motellet ett fantastiskt museum med namnet National Civil Rights Museum. Där visas den mörka historien från slaveriet på 1600-talet till nutid.

Martin Luther King Jr. var en ledande figur i den amerikanska medborgarrättsrörelsen under 1950- och 1960-talen. Han föddes 1929 i Georgia och blev pastor innan han engagerade sig i kampen mot rasism och segregation. Inspirerad av Mahatma Gandhi förespråkade Martin Luther King icke-våld som medel för att uppnå jämlikhet.

Han mobiliserade millioner till medborgarrättsrörelsen som kulminerade i massiva fredliga protester och marscher, såsom marschen till Washington 1963 som drog över 250 000 personer. Där han höll sitt berömda tal I have a dream. Han var en fantastisk bra talare. 


Många deltog i protester mot segregering, diskriminering och orättvisor. En av dem var Rosa Parks som blev en ikon för rörelsen när hon vägrade ge upp sin bussplats till en vit man 1955. Hon blev arresterad då startade Montgomery-bussbojkotten som gick ut på att alla afroamerikaner bojkottade bussen i 382 dagar. Då äntligen förbjöds segregationen i bussarna. 


Många människor dog under medborgarrättsrörelsen på grund av våld från segregationister och polisen. Martin Luther King mördades den 4 april 1968 i Memphis, Tennessee. James Earl Ray, dömdes för mordet. Det har länge spekulerats kring om Ray var en lejd mördare.


En av de största rasistiska organisationerna var/är Ku Klux Klan (KKK). På 1920-talet, hade de upp till 4-6 miljoner medlemmar. På 1950- och 1960-talen, hade de mellan 30 000 och 50 000. Idag är gruppen betydligt mindre men fortfarande med flera tusen medlemmar, utspridda över flera mindre fraktioner.


Tyvärr lever rasismen vidare. Den svarta befolkningen har ett svårare utgångsläge och många lever tyvärr i fattigdom.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0