Misstagen i Tsunaminkatastrofen blir inte ogjorda!


Det begicks många misstag under de turbulenta dagarna efter katastrofen i Sydostasien. Det finns inget försvar för det. Att det också visar sig att vi har en oerhört hierarkisk organisation inom bland annat UD blir jag både förvånad och besviken. Det måste vara gamla hieratiska, patriarkala strukturer med stuprörs organisationer som levt kvar sen urminnes tider. Detta borde vara sista spiken i kistan på denna organisation. Detta borde också regeringen redan ha ändrat på men nu måste skadan repareras.
Trots alla tidigare diskussioner om den svenska krisberedskapen fungerade det inte på annandag jul förra året när 543 svenskar omkom och 1500 skadades då flodvågen svepte in över Thailand, konstaterar Katastrofkommissionen. Därför var naturligtvis rätt att Göran Persson tar på sig ansvaret för misslyckandena. Därför måste förändringar tillstånd och därför måste katastrofberedskapen bli betydligt, betydligt bättre. Det hjälper naturligtvis inte de omkomna, de överlevande och anhöriga men det kan hjälpa att det inte ska hända igen om vi blir utsatta för liknande händelser. En tröst i bedrövelsen är att Göran Persson så tydligt bad de drabbade om ursäkt igen. Han har gjort det tidigare och han har varit i Thailand och tackat både personligen och i TVn för all hjälp som Thailändare ställt upp med.  
Ta tillfället att förändra gamla hieratiska, patriarkala strukturer med stuprörs organisationer, gör det NU.  
Monica

Kommentarer
Postat av: Saga Rosén

Anser du att Freivalds bör avgå?

2005-12-08 @ 14:40:47
Postat av: Joachim

Det är lustigt att Du inte ens för en sekund tycker att socialdemokraterna bör ta ansvar för de bedrövliga insatser man gjorde i egenskap av ledare för landet under den turbulenta situationen.

Monica, det hjälper inte att Göran P ber om ursäkt och det tröstar ingen att han ens bemödar sig att säga att han är ledsen.

De strukturer som du beklagar har funnits och skapats under år av socialdemokratiskt styre. Och jag är precis lika övertygad som många andra att sådana strukturer är ett resultat av maktkoncentration och beklagansvärd otillräcklighet och brist på lyhördhet.

2005-12-11 @ 02:21:39
URL: http://www.joachim.webblogg.se
Postat av: Paul Valö

Vad Göran Persson gör är raka motsatsen till att ta ansvar, han säger att det gjorts fel men gör samtidigt klart att det inte kommer få några konsekvenser. Han borde visat att ingen står över sådana här misstag och att det finns konsekvenser även när goda partibröder gör fel. Det hade till och med varit bättre ifall han åtminstone stått för att han inte tar till sig kritiken, ifall han sagt "vi gjorde rätt därför händer inget" istället för "vi gjorde fel, nu fortsätter vi som vanligt".

2005-12-20 @ 15:34:25
URL: http://detpolitiskalivet.blogsource.com/
Postat av: Doris i falköping

Jag har varit i USA och jobbat där är byrokratin betydligt värre och långsamare än här i Sverige. Jag hade inte förväntat mig att Göran Persson eller Lailja Frejvalls skulle kommit och räddat mig om jag drabbats i av orkanen. Jag förstår att folk är Ilska över att deras anhöriga dött, men ge dem inte skulden till det inträffade

2005-12-26 @ 20:14:00
Postat av: Hans Karlsson

Men snälla Doris... Bara för att det är värre i Usa ska vi väl inte vara nöjda med att utrikesministern gick på teater och statsministern struntat i att skapa bra katastrofberedskap de senaste åtta åren?
Pinsamt tråkig jämförelse du gör.

2005-12-30 @ 13:10:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0