debatt om övergödning i Östersjön

Det finns en viss smolk i glädjebägaren över det fina vädret. Sommarvärme gör att risken för kraftig algblomning i Östersjön nu ökar. Jag har deltagit på politikerveckan här på Gotland i många år och är van vid att algblomningen tar fart i sommarvärmen men nu är det extremt. I år startade blomningen betydligt tidigare än normalt. Övergödningen med vattnets rekordhöga fosforhalter leder till cyanobakterieblomningar inte bara här norr och öster om Gotland utan också utanför den baltiska kusten och vid Finska vikens inlopp.

Mina morgondopp får jag med andra ord göra med viss försiktighet i år. Men det berör inte bara mig utan alla människor och industrier i och runt Östersjön.

De ekonomiska konsekvenserna av globaliseringen är idag några av de mest debatterade frågorna i Europa. Konsekvenserna har mycket stor betydelse för utvecklingen i Sverige. Därför pågår en livaktig diskussion om vad som sker i världsekonomin och hur utvecklingen hänger samman med vardagen i Sverige, som företagsflytt och fler utländska investeringar. Seminarium syftar till att synliggöra trender i världsekonomin, i den globala ekonomiska politiken och hur Sverige kan agera i det nya sammanhanget, med EU och andra politiska arenor som verktyg.

På ett annat seminarium beskrev Annika Björk, Rikskvinnocentrum, våldet mot kvinnor som tyvärr finns i alla länder och i alla samhällsskikt. VI måste med andra ord se till så att kvinnor vågar säga ifrån och visa med avsky från samhälletssida att vi inte ställer upp på den förnedring och våld som vissa kvinnor utsätts för.

Alla både män, kvinnor, pojkar och flickor ska ha makt över den egna kroppen.

Tisdagen var moderaternas stora dag i Almedalen. Onsdagen är socialdemokraternas tur med Marita Ulvskog i spetsen. Det handlar om jobben, tryggheten och ekonomin.

Det är fortfarande mycket roligt att intressant att få ta del av spännande utmaningar för framtiden.

www.Monica.nu


Kommentarer
Postat av: Mårten

Du kommer verkligen hata min blogg! Sossarna körde ju fulknep genom att dra in Gordon Brown för att stjäla uppmärksamheten från moderaterna. Ett ytterst lyckat knep. Ful, barnsligt ich drygt... men lyckat. Håller med dig om övergödningen där emot. Såg du ídioten som Timbro skickat till nyhetsmorgon? Han var ett riktigt dåligt skämt.
14,5 månader kvar tills vi slipper sossarna i alla fall! Hurra!

2005-07-06 @ 09:41:48
URL: http://naturvetenskaparen.webblogg.se
Postat av: Diana

Jag vill inte slippa s-regeringen. Jag vill ha tryggheten kvar. Jag tycker det är hykleri från moderaterna, Timbro och Almega som driver hetskampanj mot de som förlorat jobbet eller blivit sjuka.

2005-07-06 @ 10:06:53
Postat av: Joachim

Tryggheten kvar? Herregud, du ska inte snacka om hyckleri. Oavsett hur tröttsamt det är att höra siffran så är fortfarande 1.5 miljoner utan sysselsättning av olika anledningar.
Och det kallar du trygghet? Pyttsan.

2005-08-01 @ 22:07:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0