Gotlands krönika

På väg till Politiker veckan på Gotland

Vad har Göran Hägglund och jag gemensamt? Ja förutom samhällsintresset, beger sig båda från Skövde till Gotland. Kd hade sitt Riksting i ett soligt Skövde i helgen och det är kd som är först ut på plan i Almedalen. Jag åker dit för att som vanligt följa debatter, ta del av seminarier och lyssna på intressanta talare. Där möts samhällsintresserade kvinnor och män från föreningslivet, politiken, facket och näringsliv. Det ska bli mycket stimulerande.

Almedalsveckan, som går av stapel 3-9 juli, slår rekord även i år i antalet arrangemang. Närmare 250 arrangemang är hittills listade, och det är en ökning med över 100 programpunkter jämfört med 2004.

Årets Almedalsvecka bjuder på stor bredd och många nya aktörer. Samliga riksdagspartier deltar såväl som Vägval vänster, Junilistan och Feministiskt Initiativ. Cirka 175 journalister har hittills ackrediterat sig. Det är alltså en stor mediebevakning.

Under måndagen är det Miljöpartiet med Maria Wettersrand i spetsen som har huvudanförandet men många andra spännande debatter pågår under dagen. För att nämna några :

- Konsten att spara 1000 kr på elräkningen. Vattenfall mfl. presenterar matnyttiga energispartips för hus och hem.

- Avskaffa oljeberoendet - biobränsle som framtidens drivmedel. Det seminariet leds av språkröret Peter Eriksson.

Tomas Bodström deltar ett seminarie om -  Är rättvisan blind? - Jämställdhet & mångfald inom polis och rättsväsende.

 - Hur kan Sverige stärka sin position i världen? Idag råder en knivskarp internationell konkurrens. Flera miljarder människor i Asien är en del av den globala ekonomin. Det innebär både hot och möjligheter.

- Nalin Pekul talar under rubriken kvinnors makt över sina liv på S-kvinnors arrangemang på Björkhaga pensionat. S-kvinnor har tradition i att ordna en sprängfylld vecka med utmanande workshops. Det är också därför som jag och min kollega Carina Ohlsson från Lidköping åkt till Gotland varje år vid den här tiden.

Monica

Monica

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0