upprop för fler kvinnliga chefer

Männen dominerar i västsvenska kommuner- Bara manliga toppchefer i tio västsvenska kommuner

 

I förra veckan presenterade Göteborgs Posten en kartläggning av den ojämlika maktfördelningen mellan män och kvinnor på chefspositioner i de västsvenska kommunerna.

När nyheten når S-kvinnor, är många samlade på Gotland under politikerveckan och ovanligt många av de deltagande är S-kvinnor från Västsverige.

Uppgifterna om den ojämlika fördelningen i maktpositionerna tas emot med bestörtning.

 

- Att det var illa visste vi, men inte att det var så här illa.

 

Enligt kartläggningen visar det sig att 350 av 468 förvaltningschefer i de 55 kommunerna i Västsverige är män. Tre fjärdedelar av cheferna för kommunala förvaltningar i Västra Götaland och Halland är män. Över hälften av de kvinnliga förvaltningscheferna arbetar inom kultur, social verksamhet eller skola. Tio kommuner har inte någon enda kvinnlig förvaltningschef.

 

Flera av Västsveriges kvinnor har nu skrivit på ett upprop riktat mot de västsvenska kommuner som inte har kvinnliga chefer.

 

- Vi kräver en rejäl skärpning i kommunerna, säger det gemensamma uppropet bland S-kvinnor mot den orättvisa chefsfördelningen.

 

Undersökningen visar också hur stor andel kvinnor som innehar posterna som kommunalråd eller gruppledare i landets 290 kommuner. Moderaternas andel är 26 procent, socialdemokraternas 36 procent. Både bland moderata och socialdemokratiska ledande kommunpolitiker är kvinnorna kraftigt underrepresenterade.

 

De tio västsvenska kommunerna med enbart manliga förvaltningschefer är Falkenberg, Uddevalla, Lysekil, Tanum, Munkedal, Alingsås, Skara, Grästorp, Hjo och Gullspång.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0