Barns asylskäl och barns rättigheter till liv och hälsa


Barns asylskäl och barns rättigheter till liv och hälsa

Inför s-kvinnors förbundsmöte i Eskilstuna om två veckor har flera krav på åtgärder för flyktingpolitiken förts fram. Därför föreslår Socialdemokratiska kvinnoförbundet ett "nationellt rådslag" om asyl- och flyktingpolitiken.
I vårt land finns ett stort antal flyktingbarn, några av dessa befinner sig i ett livshotande tillstånd, de "apatiska barnen". S-kvinnor känner stor oro för dessa barn och deras familjer.
– S-kvinnor vill att forskning och resurser avsätts för ökad kunskap om vilken vård dessa barn och vilket stöd deras föräldrar behöver för att förhindra att fler barn hamnar i detta tillstånd.
– S-kvinnor vill understryka att varje barn i asylprocessen har rätt till individuell prövning om uppehållstillstånd utifrån FN:s barnkonvention och barns rättigheter och utlänningslagens portalparagraf om barnets bästa.
– S-kvinnor vill att de apatiska barnens situation måste hanteras och prövas utifrån vad som är värdigt en rättsstat och ett humant samhälle där barns rättigheter respekteras.
Däremot vill S-kvinnor inte riva upp riksdagsbeslutet om att inte ge apatiska flyktingbarn generellt uppehållstillstånd, enligt förbundsstyrelsen

 

Jag hoppas att rådslaget kommer till stånd för att ge bättre kunskap i asyl- och flyktingfrågor.

Vi kan också diskutera om tilllämpningen av de lagar och regler som vi har på området stämmer överens med den politik som vi som socialdemokrater vill stå för.

Kan det vara så att praxis har förskjutits och att de lagar och regler som finns inte följs? Ett exempel på saker som vi måste ta upp är frågan om handläggningstiderna för asylsökande. När det gäller flyktingbarnen så är det klart att det finns en oro eftersom varje enskilt sådant här fall är så gripande.

Jag ser fram emot bra debatter på förbundsmötet och fortsättningsvis för att vi ska få en bättre tingens ordning och att FNs barnkonvention följs i varje enskilt fall.

 

Vad tycker du?

 

Monica
www.monica.nu


Kommentarer
Postat av: Emanuel

Kan du inte också få fram hur folkpartisterna talar med kluven tunga. De försöker vara poppis både bland de som vill ha fler flyktingar hit och hos dem som vill ha färre. De tycker synd om flyktingarna men kräver språktest vid gränsen, finns det ingen som kan ta debatten med dem?
Manne

2005-05-06 @ 18:49:37
Postat av: Saga

Emanuel, Fp har aldrig föreslagit språktest "vid gränsen" och det har endast varit ett krav för medborgarskap. Liberala ungdomsförbundet (Fp:s ungdomsförbund) är emot språktestet. Du frågar om ingen vill ta debatten med Fp? Undrar om du hängt med i medierna. Folkpartiet står för en humanare flyktingpolitik och för en politik där invandrare skall ha det enklare att ta sig in på arbetsmarknaden. Detta är något som (s) aldrig ens tänkt på.

2005-05-09 @ 17:30:05
Postat av: Manne

Hej Saga, hängt med och hängt med. Jag har hängt med så pass så att jag vet att fp har interna stridigheter om ett integrationsprogram och att fp körde något slags populism förra valet

Manne

2005-05-09 @ 21:43:22
Postat av: Saga

Manne! Definera populism. Språktest var ett förslag av en hel drös. I programmet fanns en mängd förslag som för fram hur viktig integrationen är. En fråga som inget parti tidigare lyft. Gällande det nya FÖRSLAGET till integrationsprogram så kan jag meddela att den punkt som är mest omdebatterad troligtvis inte kommer att gå igenom på landsmötet. Det som är populism är när sossarna o LO:s valapparat och valfläsk sätter igång snart. Det är populism.

Saga

2005-05-10 @ 09:03:12
Postat av: Johanna

S-kvinnor har rätt, vi måste få en humare flyktingpolitik i Sverige, vi måste se till att vi får amnesti för dom stackars barnen, det är enda vägen, eller hur Monica?

Sen måste jag säga till Manne, att du har helt fel FP var vad jag vet första partiet på länge i Sverige, som öppnade upp för arbetkraftsinvandring...

2005-05-10 @ 09:05:23
Postat av: Michael Magnell

Ja tycker att så länge staten (S)inte kan ta hand om och förstå invandrarnas situation och bakgrund så är det lika bra å stänga portarna... gör Sverige effektivt och demokratiskt istället... sitt å klura på de du istället för tänka på att hjälpa människor.... Orkar inte skriva så mycke mer just nu, ska gå och knyta mig! Välkomnar alla att skicka mail och diskutera vettiga samhällsproblem... inte om hur Göran ska marknadsföra sig och göra sig själv till en shelgris.. stavas de så? hmm jaja ni får förlåta annars.. tack å hej leverpastej... =)

2005-07-19 @ 21:42:51
Postat av: hihi

vad ni politiker jiddrar med varandra för att slåss om väljarna... inte konstikt att de inte händer nått... ni är ju bara för mycket..

FP är förresten ett mycket bra val att rösta på nästa gång.. hej hej eller kram kram

2005-07-19 @ 21:49:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0