Könsverk och krafttag mot sexualiseratvåld

Just nu pågår S-kvinnorsförbundsmöte i Eskilstuna. Inför förbundsmötet har debatten handlat dels om föräldraförsäkring och dels om det sexualiserade offentliga rummet.

Kvinnor och barn över hela världen utsätts dagligen för hot, våld och våldtäkter - i familjen, på gatan eller på jobbet. Förövaren återfinns ofta i offrets närhet, inom alla samhällsklasser och det syns inte utanpå att han misshandlar. Från och med 1 april har Sverige en ny sexualbrottslag med ett starkare skydd för dom utsatta. Om den nya lagen kommer att återställa förtroendet för rättsväsendet i dessa frågor vet vi inte idag. De attityder och föreställningar som dominera inom delar av rättsväsendet och som resulterat i en rad kontroversiella domar måste också förändras. Det kräver ett omfattande obligatoriskt utbildningsarbete inom hela rättsväsendet för att den nya lagen ska innebära de förändringar som måste ske. Detta ska S-kvinnor följa noga

I går besökte Göran Persson förbundsmötet. Han var beredd att gå S-kvinnor tillmötes på kravet om ett könsverk. Han var bättre än jag trodde att han skulle var i sitt tal om de feministiska kraven. Även LOs ordförande Wanja Lundy-Wedin var jätte bra i sitt inlägg om kvinnorslöner, kampen mot våldet och hur de fackliga organisationerna borde bli bättre på att jämställa könskampen med klasskampen.

 

www.monica.nu

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0