”endast det bästa är gott nog åt folket”

Idag fick jag möjlighet att lyssna på Håkan Andersson, läkare och psykolog från Broddetorp.

Det är befriande att lyssna på en sådan trygg och levnadsglad person. Han talade om trygghet i förändring. Om hur olika drivkrafter driver olika människor beroende på vilken kultur vi lever i. Att leva för att överleva, att leva med någon eller att leva för något. I länder med fattigdom, svält, krig eller katastrofer måste de allra flesta leva för att överleva. Att skaffa föda, någonstans att bo, vatten osv. Menas vi på andra håll i världen har frihet nog att också välja vad vi vill äta, vem vi vill bo med och vad vi vill göra på fritiden m.m.

Denna frihet kan ibland övergå till stress därför att vi ska välja så oerhört mycket. Välja på 33 elbolag, välja telefonoperatör, välja mobiltelefon, välja TV med så många funktioner så att instruktionsboken är tjockare än TVn. Att köpa gympaskor för 30 år sedan tog ca 10 minuter. Nu ska du välja mellan olika affärer, märken, dämpning, hårdhet att det kan ta 4 veckor att sätta sig in i allt det. Håkan menade inte att det var bättre förr men han ställde vissa frågor som gjorde att vi som lyssnade fick oss tankeställare. Fundera inte så mycket på meningen med livet sa han, fundera i stället på meningen i livet… Fyll det med glädje och innehåll.

 

Dessutom broderade han ut tankarna om valfrihet. Det kanske inte är nödvändigt med valfrihet jämt. Du kanske inte vill ha valfrihet av ambulanspersonal när du fått hjärtinfarkt. Du vill kanske inte ha frågan då om vilket sjukhus du vill åka till? Just då vill du bli omhändertagen på bästa sätt… Det vill alla.

Då drar jag samma slutsats som Gustav Möller ”endast det bästa är gott nog åt folket”Monica.nu

Kommentarer
Postat av: Saga

Ja ujh så hemskt valfrihet är;)

2006-04-03 @ 19:46:57
URL: http://www.maktgranskning.se
Postat av: Joachim

Om jag får hjärtinfarkt vill jag inte ställa mig i vårdkö. Det är en lika stor och missvisande ytterlighet som ambulansexemplet ovan.

Friheten att INTE välja bland alla alternativ är också ett inslag i valfriheten. Låt de som vill göra ett val få göra det.

2006-04-04 @ 00:22:20
URL: http://joachim.webblogg.se
Postat av: sture G

Det finns inga vårdköer på akutsjukvården. Alla omhändertas när de kommer in akut

sture

2006-04-04 @ 11:41:43
Postat av: Joachim

Sture, du har förstått ironin på exakt rätt sätt. Exemplet är nämligen lika missvisande som "valet av ambulans i samband med en hjärtinfarkt".

2006-04-04 @ 17:51:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0