Mats Odell har ringt han vill bjuda på fika...

och be om ursäkt. jag ska ge honom informationen om De fem härskarteknikerVad ligger bakom den där känslan av att ingen lyssnar på en, att ingen tar det man säger på allvar? Vad är det för mekanismer som får oss att känna så?
  1. Osynliggörande
Osynliggörandet fråntar kvinnor deras identitet eller påminner dem om att de är mindre värda. Att de är oviktiga och betydelselösa.      2.   Förlöjligande Förlöjligande försiggår när kvinnors insats blir förhånad, utskrattad eller liknad vid djur, tex höns. Det du säger skojas bort. Dina förslag tas inte på allvar och dina åsikter viftas bort med en kommentar av typen: "Men lilla gumman, värst vad du tar i." Eller så kommenterar man något i ditt utseende istället för det du sagt. Exempel: "Du har blivit mycket mer aggressiv sedan du klippte håret."
  1. Undanhållande av information
Undanhållande av information försiggår när män som självklarhet vänder sig till andra män och kvinnor inte ges information av viktiga saker på arbetsplatsen eller i det politiska livet. Du hamnar utanför diskussionen. De andra pratar om någonting du inte känner till, och berättar inte för dig vad det handlar om. Kvinnliga politiker och makthavare upplever ofta på att beslut görs upp i förväg, i bastun eller på krogen, där de inte får vara med.
  1. Dubbelbestraffning
Dubbelbestraffning försiggår när det är fel både det kvinnor gör och inte gör. Den här tekniken tas i bruk mot dem som man har fördomar emot. Tar du dig ton på mötet får du höra att du är aggressiv och jobbig. Är du tyst får du höra att du är svag och undfallande. Som tjej förväntas du vara mjuk och känslig. Är du mjuk och känslig blir du kallad svamlig och osäker. Är du tuff och hård blir du kallad okvinnlig. Det gör detsamma vad du gör - det blir lika illa ändå...
  1. Påförande av skuld och skam
Påförandet av skuld och skam sker genom förlöjligande och dubbelbestraffning. Det försiggår när kvinnor får veta att de inte är tillräckligt bra även om anledningen kan vara en annan. T ex att de tänker och handlar annorlunda och på ett nytt sätt i förhållande till män eller att de inte har kunnat skaffa sig tillgång till informationen som männen behärskar. Kommentarer, antydningar och pikar syftar till att ge dig dåligt självförtroende. Skyll dig själv-strategin är vanlig. Exempel:"Det är ditt eget fel att du är tyst, och att du inte säger vad du tycker i klassrummet. Hade du varit lite tuffare hade alla lyssnat." Eller: "Det är väl inte konstigt om ingen tar dig på allvar, så flirtig som du brukar uppträda på personalfesterna!" 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0