sven-erik österberg i Christiansborg

sve-erik österberg i Christiansborg

Nordiskt toppmöte

Just nu pågår en statsministerdebatt i Nordiska Rådet. Förutom statsministrarna i Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige och ledarna för Färöarna, Grönland, Åland deltar också största oppositionspartiet från respektive land. Det blev faktiskt intressant med hur vi får med alla in i framtiden och spännande hur vi ska lyfta. Visst har vi olika politiska uppfattningar, och konstigt vore det väl annars, men det finns också likheter mellan de Nordiska länderna. Från vår sida deltog Sven-Erik Österberg hans inlägg handlade mycket om globaliseringen och se till att vi klarar konkurrensen. Nordiska modellen bygger på att framgången och tillväxten inte fungerar utan välfärd och trygghet.


Norden som global vinnarregion

Idag har jag deltagit i Nordiska Näringsutskottet i Köpenhamn. Vi tog del av rapporten ”Norden som global vinnarregion” och diskuterar hur innovation och entreprenörskap ska kunna utvecklas ytterligare. Då kommer naturligtvis bekämpning av gränshinder upp och måste lösas. Att slippa kontrollen vid gränserna mellan de Nordiska länderna stod högt upp på prioriteringslistan. Sedan kom vi in på olika branscher inom turism, mat, kreativa kulturarbetare, fritid, miljöteknik nämndes som bra exempel att gå vidare med tillsammans.

Men sedan kom debatten att handla om huruvida vi ska kalla oss vinnare, är det automatiskt

så att några ska förlora på andra delar av jorden???

Efter den debatten gick vi och åt lunch på Snapsetinget här i Christiansborg…


Det rusar på…

Det här med att skriva blogg är en kul grej som jag försöker hinna med så gott det går men inte alltid lyckas eftersom det är mycket hela tiden. Därför kommer här några axplock av veckan..

Måndag : Först Stockholm och gruppöverläggning med Finansutskottets s-grupp om skuggbudgeten, sedan Hjo och möte med S-kvinnorna i Skaraborg

Tisdag: Riksdagsarbete, skriva motioner, debatt med Fredrik Reinfeldt om varför han inte belyst trafficking och prostitution på EU-toppmötet. Sedan möte med stora Riksdagsgruppen och därefter upptakt med trafikutskottet.

Onsdag: Riksdagsarbete med mera motionsskrivande sedan IT-politisk debatt på Internetdagarna

Torsdag: Finansutskottet har offentligutfrågning av Riksbankschefen därefter har jag interpellationsdebatt med Anders Borg på temat från IT-nation till Städ-nation på kvällen är jag hos Bergets s-förening i Skövde

Fredag: Urban Ahlin och jag presenterar sossarnas budgetmotion för fackförbunden och massmedia i Skaraborg. På eftermiddagen träffar jag 50 fackliga medlemmar som går en jämställdhetskurs på Billingehus. När jag ska åka därifrån har jag punka på bilen. Som tur är finns Eva Larsson där som genast byter däck åt mig, hon var snabbare än Roger Krona men han var också jätte hygglig och hjälte till. (se bilden)

Lördag: Först till Kungälv och möte med 180 socialdemokrater från hela Väst Sverige angående Regionen m.m. därefter till Viskaladens folkhögskola för att träffa deltagare på Unga Örnars Barnombudsutbildning sedan åkte jag hem och somnade i soffan

Söndag: Ledig, härligt ! hinner både tvätta, frosta av kylskåpet och fika med min Pappa som varit på Musikal i Skövde med sina vänner

 

I morgon åker jag till Köpenhamn för att delta i Nordiska Rådet, det ska bli intressant!


Eva och Roger hjälper mig med däckbyte

Eva och Roger hjälper mig med däckbyte
Vilka hjältar. Eva och Roger hjälper mig med däckbyte. Jag hade fått punktering vid Billingehus

Få håller för granskning, men varför försvara olagligheter??

Så skriver Åsa Tillber i Dagens Industri den 24 oktober 2006 och jag håller med.

Ingen är perfekt, det är svårt att hinna med allt. Ibland har räkningen hamnat fel och det kommer en påminnelse som snabbt betalas för att slippa ytterligare påminnelser. Ibland är det tajt om tid till ett möte och foten gasar på innan man ser att hastighetsmätaren går för fort. Det hände att bilen bara har en fungerade lampa å du hinner inte åtgärda... Men man gör så gott man kan för att få livet att gå ihop med att hämta och lämna på dagis, städa, tvätta, jobba, besöka någon anhörig på sjukhuset, delta i läxläsning och föräldramöte, engagera sig i fritidsaktiviteter osv. Det är absolut inte lätt att få ihop tiden.

Men när Åsa Tillberg börja rada upp en massa olagligheter och medvetena trixanden för att komma undan lagen, lyser partisympatierna igenom. Plötsligt börjar hon försvara "tveksamheter" som vare sig vanliga medborgare eller politiker bör ägna sig åt och som de allra flesta i min bekanskapskrets inte gör. Men det kanske beror på vem man umgås med... Alla Bourelius vänner hade svartstädhjälp. Det är dock inte alla förunnat att kunna göra "tveksamheter" - det krävs en viss ekonomi för att kunna betala för städhjälp och barnpassning hur svart den än är, och det krävs en viss ekonomi för att kunna köpa hus genom utländska företag - sådana möjligheter har inte de allra flesta svenska medborgare även om det i Åsa Tillbergs vänskapskrets kanske är helt naturligt. Åsa Tillberg påstår att det är "OK" om man ska använda sig av städerskor från Polen som inte har papper på uppehållstillstånd, det är "OK" att medvetet manipulera med antalet inskrivna barn på föräldrakooperativa dagiset, det är "OK" att ha trixat med hyreskontrakt. Och det är "OK" att äga hus köpta av utländska företag för att slippa skatt. I verkligheten är det inte "OK" - det är olagligt.

Jag kan inte annat än beklaga att medias granskning inte passar den som blir granskad. Speciellt granskningen av borgerliga politiker verkar vara svår att svälja. Åsa, det är bara att vänja sig, det kan jag som är sosse lova. Media granskar makten oavsett vilken politisk färg den har. Och Åsa, var var du när drevet gick mot Mona Sahlin för att hon köpt en toblerone för 17 spänn? Hon fick avgå för sitt användande av kreditkort - trots att det inte var olagligt Rätt eller fel, men media granskar makten.

Jag är den förste att veta att ingen är perfekt, jag är det inte. Det är bara förskräckande att se den människosyn som nu bryter igenom hos de nya makthavarna. Att städerskan från Polen som Anders Borg anlitat inte ska ha någon försäkring är inte bara olagligt det är också en effekt av hans människosyn och ideoligiska övertygelse om att det ska vara större skillnader på folk och folk. Att sitta i Riksdagen och stifta lagar i fyra år och inte betala TV- licens är olagligt men också osolidariskt och gör att ärliga människor får betala mer. Att skriva sitt hus på någon annan för att slippa skatt är att lägga skatten på ärliga medborgare.


Monica.nu


Linda vill ha en kvinna

Idag har jag varit i Hjo och lyssnat på S-kvinnodistriktets ordförande Linda Larsson
Hon sa så här:
Det är dags för en kvinna, vi måste driva kravet med en kvinna som nästa partiledare.Socialdemokraterna är ett parti som driver rättvisa och solidaritet som sina paradfrågor. Tiden är mogen för att en kvinna ska ta över rollen som partiledare.Tiden får inte bli övermogen. Partiet har letts av män i 117 år därför är det både av rättvise och jämställdhetskäl som vi behöver en kvinna nu.Vi behöver en ödmjuk, lyssnande, erfaren, kompetent person dvs. vi behöver en kvinna. Det finns gott om duktiga kandidater vi kan nämna några tänkbara. Carin Jämtin, Margot Wallström, Ulrica Mässing, Vanja Lundby-Wedin, Mona Sahlin och Lena Hallengren är några av de kandidater som vi ser som möjliga ledare för oss.  Hon uppmanade oss att åka hem till våra arbetarekommuner i Skaraborg och vårt partidistrikt för att nominera en kvinna till den valberedning som arbetar med frågan.

Carina från Skaraborg är med i valberedningen

Jag var med på Socialdemokraternas förtroenderåd har i dag. Vi fortsatte vår eftervalsdebatt men vi utsåg också valberedning som ska ta fram förslag på ny partiordförande inför socialdemokraternas extra kongress i mars. Det blev en väl sammansatt valberedning med människor från hela landet med stort kontaktnät. Carina Ohlsson från Lidköping är Västsveriges representant. Vi är många som nu hoppas på det historiska steget för partiet som det skulle innebära att välja en kvinna som partiordförande. Därför skickar jag med uppmaningen att jobba utifrån de kriterierna. Dvs. en ödmjuk, demokratisk, lyssnande, erfaren, kunnig ledare. Vi har gott om kvinnor som passar in i det uppdraget.

Monica.nu


kvinnligt nätverk

S-kvinnors nätverk träffades idag. Det blev många intressanta debatter med Anita Gradin om hur vi ska jobba mot sexhandel, sexslaveri och prostitution. Med Katarina Köhler om när freden kan bli möjlig i Palestina och Mellanöstern.Lena Hallengren inledde debatten om de viktiga barnaåren och god kvalité i förskolan. Helle Klein talade om Sossepolitik och väljarnas förlorade förtroende, hon gjorde en personlig reflektion av valresultatet.Hon menade att det gick begicks många misstag. Ett var att vi inte satte jobben i fokus. Att vi missade att köra fram jämställdheten och vikten av att bygga ut föräldraledigheten.Däremot berömde hon Göran Persson i sitt miljöengagemang.  Men för att nå framgång behöver vi ständigt vara i opposition mot orättvisor, enligt Helle och jag håller med. Då behöver vi väcka folkrörelse engagemanget igen.Vi behöver bli lyssnande, framåtriktat, demokratiskt ledarskap. Bredda ledarskapet, den offentliga bilden måste vara att vi är fler. Det behövs en kvinna, vi kan inte med trovärdighet driva jämställdhetsfrågorna om vi inte efter 117år väljer en kvinna denna gång.Helle Klein oroade sig också över den främlingsfientlighet som verkar nå framgång i alla fall om vi ser hur bra det gick för Sverige demokraterna.Tvivlet som livshållning, rätten att ha en egen uppfattning, säga sin mening, delaktighet och ifrågasättande  Därefter pratade vi med Nalin Pekul om S-kvinnors roll med borgerlig regering. Och om hur vi ska få en kvinnlig partiledare för socialdemokraterna. Det blir tufft men det måste går för partiets skull, för demokratin och för framtida valsegrar  

Från ett IT-land i framkant till uppassar samhälle

Moderat partierna har enats om att ta bort flera 1000-tals jobb som Hem-PCreformen inneburit. Sverige har en ledande position i världen när det gäller användandet av ny teknik. Men nu vill borgarna ska  istället införa skattesubventioner till dem som köper hushållstjänster. Från att i dessa globaliseringens tider konkurrera på världsmarknaden med hög teknologisk kompetens vill den nya regeringen att Sverige ska konkurrera med städkunskaper. Städkunskaper i all ära, men Sveriges framtida konkurrenskraft borde inte baseras på just den branschen.

Motorhistoriska Riksförbundet har haft stämma i Tensta

Jag var där och representerade Scandinavian Chevy´s association 49-54. Det var kul att diskutera situationen för gamla bilar, motorcyklar och andra fordon. Det blev heta debatter om nya förslag på trafiksäkerhetsområdet.

Ska barn ha bilbälte även i bilar som i originalskick inte har bälte?

Ja tyckte en del, absolut inte tyckte andra.

Ska vi tillåta ombyggnation av bilarna så att katalysator kan sättas in?

Ja tyckte en del, absolut inte tyckte andra.

Ska det vara särskilda skyltar på entusiastfordon? Ja tyckte en del, absolut inte tyckte andra.

Naturligtvis togs också Infrastruktur, Import och Högerregeringens förslag om högre försäkringspremier upp. Det var en blandning av människor (90% män) som var där. Jag tror nog att alla politiska uppfattningar fanns i salen. Det är roligt och givande att träffa människor som brinner för ett speciellt intresse.

För mig är det naturligtvis alltid bra att träffa folk som inte är politiskt aktiva. Det vidgar vyerna. Särkilt en sådan här helg där politiken kretsat kring svart arbetskraft, skatteplanering och TV-licenser. Då är det kul att ha andra intressen också

 

Monica


Jo jag betalar TV-Licens

Vi (min man och jag) har alltid betalt TV-licensen. Abonemanget står visserligen på honom men jag tycker att de är mkt viktigt att stå upp för public service. Numera när man har en massa andra kanaler i rutan syns också vilken kvalité våra egna TV bolag har. De är ljusår före all komersiell TV

Skrupelfria ministrar

 

Det räcker inte med att de har svart hemhjälp. De betalar inte TV-licens heller. Vilken överklass mentalitet!. Varför ska dessa högavlönade stå över lagen och inte göra rätt för sig.

Bara för att de inte gillar TV1 så ska de inte betala. Vad ger detta för signaler för lågavlönade som sliter för att vardagen ska gå ihop.

Var det de allra bästa som Reinfeldt kunde välja i sin regering?


Första dagen med finansutskottet

Jag har inte hymlat med om att ett valnederlag svider. Men har lovat att inte vara bitter eller dålig förlorare. Därför är det med nyfikenhet och lust jag tog steget in i finansutskottets sessionssal idag. Vi hade upprop. Gick igenom arbetsformerna, senaste tidens handlingar och aktuella mötestider. Nästa vecka blir det ännu mer spännande när Borg lägger borgarnas budget. Vad börjar de med? Att göra det dyrare att vara med i facket?, ofinansierade skattesänkningar eller lägre ersättningsnivåer? En sak är säker. De tar över i en mycket god tid, då arbetslösheten sjunker, tillväxten ökar och det är ordning och reda i statens finanser. Hur länge klara de att hålla lika god ordning som det är nu?

Monica


Stackars ministrar som inte har råd att följa lagen ang. svart hemhjälp

 

Reinfeldt försvarar de två ministrarna som har haft svart hemhjälp med att de har haft mycket att göra och inte visste att de skulle bli ministrar. Man tar sig för pannan. Så vi ska ha olika lagar för de som tror att de ska bli ministrar än för de som inte tror att de ska bli det. Det är chockerande att Sverige har en statsminister som inte tycker att alla ska göra rätt för sig. Vad ska de leva av sedan de där pigorna som inte har någon försäkring i arbetet, som inte får rätt till pension, som inte har några rättigheter utan kan kastas ut på gatan när som helst.
Cecilia Stegö-Chiló (m)  har en taxerad förvärvsinkomst på 659 200 kronor och en Förmögenhet: 1 479 342 kronor. Trots det har hon inte råd att betala ”vitt”, hon tycker att arbetsgivaravgifterna är för dyra så hon struntade i dem. . Så om den lågavlönade ensamstående mamman tycker att momsen är för dyr på köttfärsen i mataffären, ska hon då strunta i att betala momsen när hon kommer fram till kassan?
Maria Borelius (m) är egenföretagare och 0-taxerare. Hon jobbade i London säger hon om varför hon hade svart hemhjälp. Jag misstänker att en person som pendlar till London i sina affärer har råd att betala vad det kostar och därmed göra rätt för sig de anställda hon haft i sitt hem.

Vilken massa floskler uppradade efter varann

Ja så kom då dagen då vi skulle höra den ”fantastiska” regeringsförklaringen från moderat ledaren. Vet inte om jag också gått på deras vallöften om satsningar eller varför jag blev så besviken. Men vad skulle jag väntat mig. En regeringen som gick till val på att öka skillnaderna kan väl inte presentera bättre en massa floskler och ta bort jämställdheten. Gubbmaffian och en tydlig markering att det är moderaterna som ska styra landet blev kontentan. Det som förvånade mig mest var att Fredrik Reinfeldt inte med ett ord nämnde nya satsningar på vägar, järnvägar eller kollektivtrafik. Inte ett ord nämndes om ytterligare IT satsningar och bredbandutbyggnaden i hela landet och inga konkreta löften. Det ska komma senare säger han, när då ???


Vi kommer tillbaka

 

Så står det på de röda knappar som vi socialdemokrater hade på oss i kammaren idag när Fredrik Reinfeldt valdes till Statsminister. Jag tog med mig ett gäng knappar till Skövde på det socialdemokratiska möte som var i Frejasalen i kväll. Vi diskuterade valrörelsen och valresultatet. Det gick ju inte så bra för oss i kommunvalet. Vi tappade två mandat, dessutom tog Sverige demokraterna två mandat. Det är illa varslande med partier som går fram på ren populism och osakliga argument. Vi måste våga ta debatten om alla likas värde och se till att alla kommer med. Vi måste helt enkelt bli tydligare i vad vi vill med Skövde.

Efter långa självkritik och valanalys måste vi gå vidare med en aktiv oppositionspolitik och se till så att vi kommer tillbaka


Fortsatt s+c+fp styre i regionen och s+mp+v

 

På väg till ett möte med socialdemokraterna i Skövde mötte jag Jonny Nilsson på tåget. Jonny kunde lättad berätta om at förhandlingarna nu gått i mål mellan socialdemokraterna, centern och folkpartiet i Regionen. Det var bra att vi kunde fortsätta det ansvarstagandet för en bättre sjukvård och  regionala utveckling tillsammans med kommuner och näringsliv i Västra Götaland. Dessutom mötte jag Kenneth Lundell han berättade att socialdemokraterna i Lidköping ikväll på sit medlemsmöte ska ta ställning till fortsatt styre i Lidköping med hjälp av miljöpartiet och vänstern. Det blir fortsatta satsningar på skolan och äldreomsorgen med det styret. Goda nyheter alltihop tycker jag.

  

 


Kommersiellt jippo eller inte – jag gillar kanelbullar

Det ösregnar i Stockholm, både vattnet och blixtarna står som spön i backen och åsksmällarna pangar på över Riksdagshuset.

Men idag är det kanelbullensdag, det gillar jag. Så varför inte passa på att fira mitt i allt elände?

Med elände menar jag att vi snart får en högerman till statminister, att vi snart får en högerregeringen där de små borgerliga partierna lagt sig platt för moderaterna, att vi snart får en regeringsförklaring som återigen ska manifestera att det ska vara större skillnader i samhället. Att de som har lite ska ha mindre och att det inte är något fel på låglönejobb. Jag respekterar folkviljan och vet att det är det här folk vill ha. Men jag är glad över att vi lever i ett fritt land där jag får ha kvar mina åsikter om att det borde vara mindre skillnader inte större, att alla ska med inte bara några få, att solidaritet lönar sig. Det tänker jag fira med en mycket stor kanelbulle


Riksdagens högtidliga öppnande

Idag har Riksdagen hållit sitt högtidliga öppnade. Något som vi gör varje år så här års, i år blev det annorlunda. Dels så höll prästen i Storkyrkan predikan om att ”alla ska med”. Sedan öppnades Riksmötet av kungen, det enda som var bra med det var att  han lyfte upp miljöfrågorna. Men den stora skillnaden mot andra år var att vi inte fick höra ngn  regeringsförklaring. Och vi vet inte vilka som ingår i den nya regeringen., vi får vänta tills fredag innan vi vet hur det blir med den saken

Monica


Nytt arbetsrum, nya tag

Alla socialdemokrater samlar nu styrkorna i ett och samma hus i Riksdagen.

Nu finns vi i Cephalus. En rund byggnad med gamla och nya hus som sammanfogas runt det som vi kallar Brantingtorget. Nu har jag fått ett arbetsrum i det huset, ska bli kul att jobba här.

Men det är mycket som ska packas upp och stämma med andra ledamöter innan vi boat in oss.

Det viktigaste är ju ändå vad vi uträttar och vilken typ av oppositionspolitik vi ska bedriva.

Så nu kavlar jag upp ärmarna och bär…

 

Monica


Gymmet, Public service och Björn von Sydow

De söndagar jag är ledig lyssnar jag alltid på Public Service i P1 programmet God morgon världen. Jag brukar skratta hejdlöst åt satiren som Erik Blix och Mattias Konnebäck sätter ihop och ska med spänning följa de nya röster som Rachel Molin och Göran Gabrielsson antagligen ska öva in under hösten. Idag lyssnade jag samtidigt som jag torkade golv, vilket jag gjorde som uppvärmning inför besöket på gymmet. Det är härligt att svettas och känna hur starka musklerna blir....Stärkt till både kropp och själ ska jag nu bege mig till Stockholm för intensiv vecka. I morgon måndag ska vi socialdemokrater rösta för Björn von Sydow som talman i Riksdagen. Han har varit jätte bra under den gångna perioden. Tagit stort ansvar i att alla ska trivas samtidigt som han drivit förnyelse av arbetet i kammaren. Vi är också största partiet så jag tycker att han ska få fortsätta fyra år till. På tisdag hålls Riksdagens högtidliga öppnande, då får ni kolla TVn kl.14. På onsdag är det fortsatt arbete med sosse gruppen, torsdag väljs ny statsminister och på fredag deklareras regeringsförklaringen och den nya Regeringen presenteras. Sedan åker vi socialdemokrater på ett tvådagars gruppmöte där vi ska diskutera oppositionsrollen och utse gruppledare i de olika utskotten med mera med mera. Så den tumulta tiden efter valet ska nu övergå till mera ordinärt Riksdagsarbete i den ovana rollen som oppositionspolitiker, hmmm

RSS 2.0