Ikväll har vi träffat fackförbundet Handels med Lars-Anders Häggström i spetsen

Det blev en trevig kväll med mycket diskussion om facklig-politisk samarbete. Att samarbetet är viktigare än någonsin var vi helt överens om.  Men facket är fortfarande en livfull motkraft mot de neddragningar och försämringar som den borgerliga regningen genomför.  Men även Svenskt Näringsliv vill försvaga facket så att de anställda inte får något att säga till om. De säger att arbetsrätten måste ?moderniseras? genom att tillåta att det på många arbetsplatser inte ska behöva finnas några kollektivavtal.

 Enligt Handels har finansminister Anders Borg (m) och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)  en annan taktik. De tänker inte ändra på arbetsrätten. Kollektivavtalen ska vara kvar liksom parternas fria förhandlingsrätt och rätt att ta till stridsåtgärder. Istället monterar de ned a-kassesystemet, tar bort all omskolning och vuxenutbildning och gör det dyrt att vara med i facket. Allt för att skapa en arbetsmarknad med en försvagad fackförenings­rörelse där de osäkra anställningarna och låglönejobben blir ännu fler. En betydligt listigare taktik där målet ? att ändra på maktförhållandena ? är detsamma.

Det positiva just nu är förhandlingen om det nya avtalet gick i mål strax före påsk. Här blottade Svensk Näringsliv sin osämja och motstånd mot jämställdare löner.
Men Svensk handel stod på sig och skrev på


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0