Regeringens energikompromiss - en död hand över energipolitiken

 Klimatfrågan kan endast lösas om världens länder väljer att samarbeta. Men internationellt engagemang får inte bli en ursäkt för att inte agera i Sverige. Och vi har allt att vinna på att gå före. Att ställa om samhället till en långsiktigt hållbar energianvändning har en enorm potential ? i tillväxt, arbetstillfällen och för ett uthålligt samhälle.  Hittills har Sverige varit ett föregångsland. En målmedveten socialdemokratisk politik har, trots ett envist motstånd från högerpartierna, gjort att vi bättre än andra länder utnyttjar våra tillgångar på förnybar energi och att vi har en framgångsrik exporterande miljötekniksektor. En fortsatt progressiv energi- och klimatpolitik är en förutsättning för att Sverige ska behålla sin konkurrenskraft. Energianvändningen måste i ännu högre grad bygga på förnybara energikällor och den måste också effektiviseras rejält. .
Den borgerliga energikompromissen lamslagit i stället för att ge långsiktiga förutsättningar. Det duger inte för att möta framtidens utmaningar.
 Regeringen har inlett mandatperioden med att avskaffa eller kraftigt skära ned stöd till miljöförbättrande åtgärder. Stödet till de villaägare som vill byta ut sin direktverkande el mot fjärrvärme eller pelletspanna har minskat, oljekonverteringsstödet har avbrutits hastigt och i förtid och kraftiga besparingar, hela 120 miljoner kronor, har gjorts på energirådgivning och informationsinsatser för ökad energieffektivisering. Stödet till klimatinvesteringsprogrammen upphör, trots lyckade samarbetsprojekt mellan näringsliv och kommuner. Alltså är  det som Tomas Östros säger - högerregeringen lägger en död hand över energipolitiken

DN

svd

http://www.s-bloggar.se/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0