Först ska de straffa kvinnorna som ställt upp sedan ska de ge pengar till kommunerna

Nu säger den Ofeministiska jämställdhetsministern att de ska satsa 100 miljoner på kommunerna för att de ska skärpa upp sitt jämställdhetsarbete. Men har Saboni glömt att jobbet är den viktigaste jämställdhetsfaktorn och att kvinnorna inte fått den möjligheten

Heltid en rättighet, deltid en möjlighet är en devis som måste bli verklighet. Men regeringen börjar i fel ända och genomför  försämrade möjligheter för deltidsarbetslösa och fler karensdagar vid arbetslöshet.

Kvinnor har svårare att få en heltidsanställning än män. På mansdominerade arbetsplatser är heltidsanställning norm. Inom vård och omsorg har kvinnorna ofta deltid och kan inte försörja sig. Men även inom handeln har männen heltid och kvinnorna deltid.

Att mansdominerade branscher har fler heltidsanställda framgår tydligt i radio/TV-handeln, där är de anställda ofta män och jobbar heltid. Inom skohandeln som har samma öppettider är nästan alla anställda kvinnor och jobbar deltid. Även kvinnor i offentligsektor drabbas av detta könsmönster och får inte den sysselsättningsgrad de vill ha.  65 000 kommunalare än ofrivilligt deltidsarbetande och nästan alla är kvinnor.

Skillnaderna i arbetstid får tydliga effekter på mäns och kvinnors inkomster.


Kommunerna borde kunna bli en föregångare som arbetsgivare och anta kommunals uppmaning om att bli en mönster arbetsplats. Förvaltningarna samarbetar inte för att erbjuda heltidsjobb. Men nu finns ett ypperligt tillfälle att bli en föregångs kommun genom att erbjuda heltidstjänster till alla som vill

- Varför går det att göra schema på de manliga arbetsplatserna och inte de kvinnliga?  Männen dvs. vaktmästare får alltid heltid men undersköterskorna får nästan aldrig det.


Regeringen straffar kvinnor för att de ställt upp på arbetsgivare som givit dem dålig anställnings förhållanden. Deltidsarbetslöshet drabbar främst kvinnor.

Den borgerliga regeringen har lagt ogenomtänkta förslag i Riksdagen. Besparingsförslag som inte går att genomföra för att de är för dåligt genomarbetande och kostar därför mer pengar för skattebetalarna. Deltidsarbetslösheten är ett sådant förslag som skulle ha trätt i kraft vid årsskiftet men som nu måste skjutas på till april.  Regeringen begränsar rätten till a-kassa vid ofrivillig deltidsarbetslöshet. Det är att ta saken i fel ordning. Först ska man givetvis ge kvinnor möjligheter till heltidsarbete.


Kommunerna kan bli ett föredöme, sedan kan även affärer, hotell och restauranger följa efter. Regeringen straffar kvinnorna trots att det är arbetsgivarna som inte vill, kan och orkar göra vettiga arbetstider med lön som går att leva på


Saboni i DN


Kommentarer
Postat av: Martin

Om "mer bidrag" och "statlig styrning" var svaret, vad var då frågan.

2008-01-03 @ 13:13:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0