Hillary for president!!!!! or not ? (en reflektion från mina dagar I New York)


I Svensk media och europeisk med för den delen är Hillary Clintons valseger så gått som i hamn och att det blir en promenad seger. Visst vore det bra om det vore så. Att vi fick ett slut på den republikanska tiden. Men så enkelt är det inte. Det vi vet är att Busch ska sluta, det gör han inte för att alla Amerikaner ogillar honom för det gör de inte. Tvärt om han är fortfarande förvånansvärt populär i många led. Nej han slutar för att han bara kan sitta två perioder. Jag var med och följde valkampanjen 2004 på ära håll, både i New York och Florida. Det var ett oeerhört engagemang både från parternas kampanjer och från frivilliga (vollontärsorganisationer) som jobbade stenhårt från båda hållen. Ändå blev valdeltagandet lågt.

Det blir ingen lätt match för Hillary Clinton. Dels ska hon vinna striden inom Demokraterna. Sedan ska hon vinna över den man (för det kommer att bli en man) som blir Republikanernas kandidat. Och de kommer inte ge upp i förtid var så säker. De laddar rejält och kommer att dra på i valrörelsen med stor kraft.

När Amerikanarna går till val om ett år väljer de mellan två högerpartier. Det ena lite mer reformistiskt än det andra. Det ena lite mer för sociala reformer med gemensamma lösningar inom sjukvård och skola än det andra. Det ena lite mer emot Irak kriget än det andra osv.  

Det är ett krångligt system att registrera sig, de tusentals bostadslösa till exempel kan inte registrera sig. Redan på förhand vet vi alltså att många inte kommer att rösta. Av de är det många som har det tufft, fattiga, bostadslösa, lågutbildade osv.

Men trots att medelamerikanen kanske inte är mogen för att rösta på en kvinna så har Hillary Clinton har stor chans att bli första kvinnliga presidenten.


http://www.dagensarena.se/index.php?sid=1&pid=7&#commentformhash1


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0