Just landat i Reykjavik på väg till FN-toppmöte i New York


När FN sammankallar till barntoppmöte diskuteras hur våld mot barn i alla länder ska motverkas. Våld, krig, svält och sjukdomar dödar tusentalsbarn dagligen. Även klimatfrågan som inte dödar någon just nu men som kommer att innebära stora komplikationer i framtiden kommer att uppmärksammas.

Oberoende nationella barnrättsorganisationer från hela världen i kommer till New York i samband med det möte om barn som hålls i FN den 11-12 december.

Vid barnmötet i New York 2002 antogs en deklaration och vid det här mötet ska arbetet med den stämmas av. Jag ska till i FN-byggnaden och ser fram emot ett möte som ger utrymme för dialog och diskussion.

Sedan 2002 har de oberoende barnrättsinstitutionerna barnföreträdare eller barnkommissionärer, etablerats i allt fler länder. En utveckling som har uppmuntrats av FN:s barnrättskommitté. I Sverige blossade nyligen ett förslag från statskontoret om att lägga ner Barnombudsmannen. Men det hade sett mycket illa ut av den borgerliga regeringen att lägga ner Barnombudsmannen och sedan skicka socialministern till FN för att få beröm för att Sverige gått i bräschen för barnsrättigheter, förbud mot aga och barnombudsmän


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0