Rundabordssamtal i FN-skrapan om utbildning och skydd mot våld och övergrepp


Trots att världens länder redan 1948 bestämde sig för at utbildning är en mänskligrättighet. Trots det saknar 77 miljoner barn möjlighet att gå i skola. Fattigdom och brist på utbildning hänger ihop. Därför samlas representanter från 170 länder för att göra gemensamma ansträngningar till att nå målet utbildning för alla (education for all, EFA).

Inläggen görs från barn och vuxna från Vietnamn, Bulgarien, Skandinaviska länderna, Zimbawe och så vidare alla gör tydliga ståndpunkter.

Det handlar om att utöka och förbättra förskoleverksamheten, särskilt för de mest utsatta barnen. Det handlar om att säkerställa att alla barn (flickor och pojkar) går i gratis obligatorisk skola senast 2015. Det handlar om lika och lämplig tillgång av kunskap för ungdomar och vuxna. Ta bot skillnaderna mellan könen i grund och påbyggnadskolan och det handlad om att säkerställa kvalitén på utbildningen.

I länder som drabbas av katastrofer och konflikter är utbildningen det som gör att samhällen hålls samman. Flickor är särskilt utsatta i krig och konflikter och måste särskilt säkerhetskälla rätten till utbildning. Dessutom finns det tyvärr siffror om visar at barn med handikapp inte får gå i skolan.

Starka inlägg och mest intressant blir det när barnens själva berättar och ställer frågor till vuxna i beslutande ställning. Slående nog blir de vuxna ofta svarslösa när barn ställer intelligenta rättframma frågor


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0