Snacka går ju, men vad har borgarna för miljön egentligen?


 När den borgerliga regeringen presenterade sin första budget förklarade finansministern att man inte riktigt hunnit arbeta om samtliga delar i enlighet med den borgerliga regeringens politik. Fokus hade helt lagts på skattesänkningar för de rika och större skillnader (blir folk bara tillräckligt fattiga så skaffar de jobb och blir friska menar borgarna) Miljöpolitiken hade man glömt eller medvetet nedprioriterat efter Fredrik Reinfeldts uttalande i Almedalen 2006 om att det fanns viktigare frågor att ägna sig åt än miljön.

Klimatförändringarna kan kosta 51 miljarder kronor fram till år 2050 om ingenting görs nu, de alarmerande rapporterna från FN:s klimatpanel är några exempel som gjort att borgerligheten till sist tvingats ut på banan.


Vad har då den ettåriga miljöpolitiken under borgerligt styre inneburit rent konkret i fråga om handfasta förslag? Svaret är: skrämmande lite. Trots att det sannerligen inte saknats klimatvänliga utspel från miljöministern och andra statsråd lyser de konkreta åtgärderna med sin frånvaro även i denna budget.


Sanningen är att värdet på den så kallade "klimatmiljarden" ständigt devalveras i takt med att regeringens politik blir känd. Det blir därmed alltmer tydligt att de borgerliga inte antar den klimatutmaning som vi står inför. Istället byter anslag namn och nedskärningar betalar nya satsningar. Efter en genomgång av regeringens budget står det faktiskt ett minustecken på sista raden. I praktiken betyder det att de borgerliga tar bort mer pengar än de tillför på klimatområdet.


Det är knappast genom minskade resurser som vi i Sverige kraftfullt och effektivt kan möta de klimatförändringar vi står inför. Väljarna har dock fått ett viktigt besked för framtiden: Den borgerliga regeringspolitiken saknar miljömärkning. Men nu slår de sig för bröstet och påstår att de har höga ambitioner på EU. Städa upp framför den egna dörren först


dn


Kommentarer
Postat av: nemm

Jo ni sossar är ju VÄLDIGT handlingskraftiga..

2007-12-05 @ 09:37:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0