Alltid något Carlgren

För mig är Almedalsveckan en naturlig del i mitt politiska uppdrag. Det är både intressant, givande och kul.  Jag gillar detta otvungna och informella sätt att diskutera och inspireras om samhällsfrågor. Den för med sig många fruktbara kontakter med förtroendevalda politiker från olika nivåer, företag, föreningar, journalister, samhällsintresserade människor m.m.
Antalet seminarier har tiodubblats under de senaste åren. I år deltar 200 arrangörer, 25 fler än tidigare toppåret 2006. Under veckan pågår 462 olika aktiviteter. Det blir både företag, föreningar, Riksdagsledamöter, kommunpolitiker och regionpolitiker som debatterar rättvisa, solidaritet, vård, omsorg, tillväxt och sysselsättning. Men det finns de som kallar detta för Lobbyisternas Mecka. Det kan ligga något i det.

 Olof Palme höll tal i Almedalen i slutet av 60-talet.  Efter några år var det fler och fler partiledare som hängde på. Almedalstalen utvecklades så småningom till en Almedalsvecka.
1982 ordnade socialdemokraternas ekonomiska seminarium det var också då som Palme slog publikrekord med 5000 åskådare och sedan dess har veckan utvecklats allt mer. Från mitten av 90-talet har även andra aktörer förutom de politiska partierna valt att förlägga seminarier under Almedalsveckan. Det är både trevligt och lärorikt men alla bör vara medvetna om "lobby" faktorn, om det nu är något negativt, jag vet inte.
I år inleder miljöminister Andreas Carlgren och han beskriver också i DN  idag hur han ska använda havsmiljöpengarna som avsattes i vårpropositionen och som Riksdagen redan fattat beslut om.
Några nya pengar kom han inte med, det är synd för det behövs en offensiv för östersjön. Men det är bra att han försöker visa handlingskraft och det är bra att miljön står i fokus.
Alltid något...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0