Besök en restaurang i Sommarsverige med schysta villkor

 Under sommaren och semestern är det många av oss som går på restauranger och serveringar. Det är en trevligt. Men jag tycker det blir ännu trevligare om man vet att de som lagar och serverar maten, diskar och städar har schysta villkor. Att arbetsgivaren har kollektivavtal som garanterar de anställda lön och anställningsvillkor enligt avtal.  
Vi talar i olika sammanhang om konsumentmakt. Vi kan påverka sådant som pris och kvalitet på varor och tjänster genom våra val. Att avstå från att köpa en viss vara eller tjänst kan vara ett effektivt påtryckningsmedel. Men det valet bör också gälla på vilket sätt varan eller tjänsten tillverkas eller erbjuds oss konsumenter. Vi reagerar med rätta mot omänskliga arbetsförhållanden i fattiga länder. Även om det givetvis ser annorlunda ut i Sverige borde det vara självklart att reagera mot och kritisera dåliga anställningsförhållanden också i vårt land. Så här bra uttrycker Hotell- och Restaurangfacket det: ?
Ingen ska få komma undan med lönedumpning eller att behandla sin personal illa. Ingen ska heller få komma undan med osund konkurrens, genom att vägra att teckna avtal, kapa lönekostnader, och kunna hålla mycket lägre priser.?
  
Det är inte bara personalen som far illa när arbetsgivaren är oseriös. Också de seriösa företagen, och det är de flesta, drabbas. Konkurrensvillkoren blir orättvisa. På
hotell och restaurangfackets hemsida finns en sammanställning över näringsställen som har kollektivavtal.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0