Socialdemokraternas ekonomiska seminarie handlade om rättvisa och solidaritet

 

Magdalena Andersson och Jan Larsson presenterade arbetet med Ett skattesystem för jämlikhet som har namnet En rättvis och hållbar beskattning. Det är en genomgång av internationaliseringen, om kunskapssamhället, om den nödvändiga gröna skatteväxlingen och om förändringarna som skett sedan århundradets skattereform.

Om ett samhälle vill ha äldreomsorg, skola, utbildningsmöjligheter för alla och gemensam sjukvård och dessutom barnbidrag, studiemedel och socialtskyddsnät då behövs höga skatteinkomster. Frågan är bara vilka skatter, hur de ska tas ut och hur argumenterar är så att alla känner sig delaktiga i att betala skatt. Att det är solidaritet att dela med sig och att ställa upp för andra, tycker inte alla. Det måste kännas rättvis, förutsägbart och hållbart att betala skatt. Idag skattefuskas det för 100 miljarder varje år känns inte rätt för de som betalar skatt. Därför behövs skatter som är robusta och som är svåra att fuska bort. Fastighetskatten är en skatt som är svår att fuska med, den flyttar heller inte utomlands. Att högerregeringen valt den blåskatteväxlingen med att gem mest subventioner till de som har det bäst beställt är ORÄTTVIST.

Professor Jan Södersten gjorde en grundlig både av socialdemokraternas ekonomiska styrsystem och vad som hänt de senaste 10 månaderna med skattesänkningar på 65 miljarder. Han fick frågan om Skattereformen är död och begraven? Svaret blev, Nej men den är utsatt för mordförsök?.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0