Borgarna drar in på förebyggande arbetsmiljöarbete, olyckorna ökar i Västra Götaland

Arbetsmiljöverket bildades 2001 genom att Yrkesinspektionen och Arbetarskyddsstyrelsen slogs samman. Arbetet med att minska riskerna för ohälsa och olycksfall i arbetslivet och att förbättra arbetsmiljön har varit framgångsrik. Det är i samhällsekonomiskt helhetsperspektiv lönsamt att kontrollera arbetsplatser för såväl fysisk, psykisk som social och arbetsorganisatorisk synpunkt. Därför är det djupt tragiskt att den borgerliga regeringen tror att de sparar pengar genom att dra ner på verksamheten. Antalet arbetsolyckor som lett till sjukfrånvaro ökade under 2006. Totalt rapporterades 30 393 arbetsolyckor, 816 fler än föregående år.
Men det ser väldigt olika ut i landet. I sju län har antalet arbetsolyckor minskat, i fem län är läget i stort oförändrat medan nio rapporterar ökat antal.

I Västra Götaland ökar olyckorna med 6 % Arbetsmiljöverket. Olycksfall med sjukfrånvaro ökade med 349 till 6 199. I hela landet var ökningen knappt tre procent.
En tydlig trend i Västra Götaland är att det är arbetsolyckorna bland kvinnorna som ökat mest. Av totala ökningen på 349 fall är det 294  kvinnor och 55 på män.
Antalet arbetsolyckor är fler bland männen, 3 543 jämfört med kvinnornas 2 656, men 2006 innebar att skillnaderna minskade väsentligt. Regeringens minskade anslag på 157 miljoner kronor till av 2009 innebär att 225 tjänster försvinner från Arbetsmiljöverket. Det innebär också att Boråskontoret läggs ned
läs mer i GP

motverka arbetsskador

arbetsmiljöverket


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0