HELGAS ETT NÄTVERK ATT ANDAS UT I

Idag har jag fått äran att vara sommartalare i nätverket Helgas. Det ska bli jätte kul. Naturligtvis kommer det handla både om sommaren, solen, värmen, klimatförändringarna och hur skönt det ska bli att bli ledig. Men också om det första året med Reinfeldt som statsminister.
Det går ju bra för Sverige nu, något som Reinfeldt försöker ta äran åt sig för.
Det finns mycket att säga om det men eftersom Helgas är ett närverk för kvinnor kommer jag ägna en stund om att regeringens politik ökar på skillnaderna i det O-jämställda Sverige.
Kvinnorna drabbas i högre grad än männen av högerregeringens politik och den budget som de lagt fram. Kvinnor  tjänar mindre än män på skattesänkningarna, men får betala mer än män på reavinstskattehöjningen. Kvinnor är dubbla förlorare av regeringens politik.    
Kvinnorna kommer i högre utsträckning tvingas ta de låglönejobb inom tjänstesektorn som regeringen vill pressa fram med de kraftiga sänkningarna i de gemensamma trygghetssystemen.  Trots att tiderna är goda vill högerregeringen göra det svårare att läsa på högskolan med hjälp av att de tar bort den så kallade 25:4an.
De drar ner komvux med en tredjedel i hela landet, för att de som inte kommer från studievana hem inte ska få fler möjligheter i livet. De drar ner på korttidsstudiestödet  och  påstår att företagen själva ska betala bristyrkesutbildningar.

 Vi vet sedan länge att de som har en lång utbildning lättare får fortbildning av sin arbetsgivare än den som har kort.

Cheferna på ett företag de får fortbildning, utbildning, språkutbildning, kurs i retorik, ledarskapsutbildningar betalda av företaget.

 Men vad får lokalvårdaren av sin arbetsgivare? Vad får undersköterskan, affärsbiträdet i form av fortbildningar av sin arbetsgivare ?
Nada
Med andra ord kommer utbildningsklyftorna öka ännu mer.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0