I dag ska Skövdes Anna Lindh Kommitté dela ut årets pris.


Vi delar ut pris i samband med hennes födelsedag varje år. Vi ger det till någon som vi tycker har utmärkt sig i exempelvis genom idrott, samhällsengagemang, näringsliv, kultur så som att spela teater, skriva noveller och musicera eller på annat satt visat att de vågar stå upp mot våldet mot kvinnor, vågar ta för sig i samhället eller engagerat sig för att fler kvinnor och tjejer ska våga vara förebilder.
Eftersom Anna Lindh skulle ha fyllt 50 år i morgon blir det 2 pristagare.
Dels till en tjej som lyft fram frågeställningar om hur det är att vara student och samtidigt småbarnsförälder, gjort ett genomgripande arbete för att introduktionen av de nya studenterna skall tas emot på ett värdigt sätt utan kränkande lekar mm, arbetat med att förnya jämställdhets- och mångfaldsplaner på Högskolan. Hon har också jobbat med HBT frågor och engagerat sig mot mäns våld mot kvinnor.
Det andra priset går till en skola eller närmare bestämt ett särskilt projekt på ett av gymnasierna här i Skövde. Projektet jobbar med solidaritet och internationell förståelse. Mot fattigdom och för att alla ska ha råd att gå i skolan även om man bor i ett fattigt land med stora orättvisor.

Dessutom passar jag på att lägga en motion i fullmäktige i kväll som går ut på att vi borde ha en plats eller gata uppkallad efter Anna Lindh. Hon mördades 2003 men vi borde ha ljusa minnen av henne, hon borde minnas för sina insatser i Sverige och i världen. Det är vanligt och trevligt att städer och kommuner uppkallar gator, torg eller platser efter personer som varit framträdande. Anna Lindh var på Västerhöjdsgymnasiet i Skövde för att träffa och tala med elever bara några dagar före mordet. Så jag kan tänka mig att trappan/stigen från Stadshuset till Västerhöjds gymnasiet uppkallas efter henne. Men det finns säkert många andra trevliga förslag

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0