Märkligt att precis som s-kvinnor haft sitt förbundsmöte plädera för att papporna ska ha mindre tid för barnen.

Vi möter ofta kvinnor vars frihetslängtan handlar om ett mer jämställt och tryggare Sverige. Den offentliga eller gemensamma sektorn har gjort och betytt oerhört mycket för kvinnor, barn och jämställdhet. Det blir än tydligare vid besök i länder utanför Norden, även i "utvecklade" länder som Tyskland, Storbritannien och USA råder en skrämmande könsmässig ojämlikhet. Där är kvinnan fortfarande i mångt och mycket bunden till familjen, hemmet och barnen, hon äger inget eget liv.

      Det här med "frihet" kan alltså vara mycket olika i ett mans- respektive kvinnoperspektiv, så även frågan om rättvisa.
Vi socialdemokrater är både en frihetsrörelse och en motståndsrörelse i opposition till ökade klyftor. Att kvinnor tjänar mindre än män vet vi, men varför?
Tradition, sent inträde på arbetsmarknaden, ojämnställt samhälle där vi inte ser att kvinnors insatser är värda mer än de är samt det faktum att kvinnorna i högre utsträckning stannar hemma med barnen.
Det är då normerna i familjen sätts och det är så papporna börjar jobba ännu mer för att familjeekonomin ska gå ihop.
Det är förståligt men beklagligt.
Att ge papporna större möjlighet att tillbringa tid med sina nyfödda barn borde därför ses som självklart.

delamera
dela ännu mer

http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_15679886.asp

Kommentarer
Postat av: Eva

Känner många tyskar och amerikaner och de är inte skrämmande ojämlika. Där som här är män och kvinnor olika, men det är en annan sak. Kvinnorna har aldrig sett särskilt lidande ut när jag träffat dem och männen har gjort sina insatser precis som kvinnan. I Sverige har jag däremot sett mycket konstiga saker vad gäller "jämställdheten". Sopa rent framför egen dörr först.

2007-06-05 @ 11:35:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0