Klyftorna ökar varje dag

Trots regeringens löfte om sänkt skatt med en tusenlapp varje månad riskerar låginkomsttagarna att gå back när notan för regeringens sparpaket är betald. Den största delen av regeringens jobbavdrag går till den rikaste tredjedelen av befolkningen. Också övriga skattesänkningar, på omkring 8 miljarder kronor, gynnar i första hand höginkomsttagarna. Två tredjedelar av sänkningen av fastighetsskatten går till höginkomsttagarna.  Medelinkomsttagarna får nöja sig med en fjärdedel och låginkomsttagarna med en tiondel. Det visar en genomgång av SCB:s statistik över inkomster, skatter, förmögenheter och boendeformer i olika grupper:
  • Tillsammans med sänkningen av förmögenhetsskatten och den planerade skattesubventionen av hushållstjänster får höginkomsttagarna skattesänkningar på lite drygt 29 miljarder kronor i ett första steg.
  • Låginkomsttagarna sänker sin skatt med omkring 4 miljarder kronor. Men tar man hänsyn till regeringens nedskärningar visar det sig att den tredjedel av befolkningen som har de lägsta inkomsterna riskerar att få hela sin andel av skattesänkningarna uppäten av sparpaketen.
Riksdagens utredningstjänst har gjort en kalkyl på en del av förändringarna, som sammanlagt resulterar i ett minus i kassan för medborgarna på 13-14 miljarder kronor. Enligt den beräkningen kommer höginkomsttagarna att betala mest för besparingspaketen i kronor och ören men bara 21 procent av de pengar som man tjänar in på skattesänkningarna.Utöver detta kommer de med mindre inkomster att drabbas tex av att trafikskadeförsäkringen lyfts ur sjukförsäkringen och de som är med i facket får högre avgifter.

Alla som pensionssparar förlorar på regeringens förslag på sänkt förmögenhetskatt. Trots det är inte ?reformen? med sänkt förmögenhetskatt finansierad. Förslaget ökar klyftorna ytterligare i samhället.
De rika blir rikare och de fattiga fattigare med regeringens politik.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0