Bostadspolitiken diskuterades i Skövde på onsdagskvällen

johan
Johan Löfstrand från Riksdagens civilutskott (utskottet som hanterar bostadsfrågor) besökte oss.  Vi socialdemokrater står för en social bostadspolitik som skall skapa möjligheter för alla oavsett inkomst att få tillgång till ett bra boende. Men den borgerliga regeringen vill slakta den svenska bostadspolitiken. 
Borgarna tar bort räntebidragen och slopar investeringsstöd Den borgerliga regeringen avvecklar räntebidrag till byggande. Möjligheten att söka investeringsbidrag för byggande av hyresbostäder har upphört. 
(M)arknadslösningar ger en orättvis boendemarknad Den borgerliga regeringens borttagande av räntebidragen är ett steg mot marknadslösningar. Produktionen till attraktiva lägen i och kring de större städerna, övriga projekt blir högriskprojekt. Studenter och unga får hitta alternativa boendeformer.  
Den mest genomgripande förändringen i modern tid Förslaget om räntebidragen innebär tillsammans med de slopade investeringsstöden att allt statligt stöd till bostadsproduktionen upphör. Men att inte göra det när man fattar det mest genomgripande förändringen av svenskt bostadsfinansieringssystem är ansvarslöst och cyniskt.
 Konsekvenser för planerade bostäder Tillsammans har räntebidrag och investeringsstöd inneburit att produktionen av hyresbostäder och studentbostäder kommit i gång och att hyresnivåerna även i nyproduktionen kunnat hållas på en rimlig nivå.  
Konsekvenser i befintligt bestånd Vad som hittills inte har uppmärksammats lika mycket är de stora konsekvenser som avtrappningen av räntebidragen kommer att få för många bostäder i redan befintliga bostäder.  Vi vill behålla, men förändra, bostadsfinansieringssystemet!
Vi socialdemokrater vill istället förändra dagens räntebidragssystem för att det skall få en långsiktigt hållbar utformning. Under den tidigare regeringen inleddes därför ett utredningsarbete om de framtida formerna för bostadsfinansieringen. 
  • Bekämpa bostadssegregationen, vi har en hög boendestandard, det måste vi fortsätta att ha. Om marknadshyror införs blir det bara rika i innerstäderna och fattiga i utkanten. Läget kommer bli allt viktigt. Attraktiva bostadsområden
  • Valfrihet, alla typer av boende i bostadsområden
  • Hållbar utveckling. Bygg och renovera miljövänligt
  • Slåss för hyresgästernas rättigheter. Det behövs ett starkt besiktningsskydd
Regeringens slakt av bostadspolitiken har inneburit en åtstramning av bostadsbyggandet, vilket leder till färre studentbostäder och att det har blivit avsevärt svårare att bygga hyresrätter. Regeringen har heller inga ambitioner attupprätthålla det statliga ansvaret på det bostadsfinansiella området och saknar heltvisioner om hur en fungerande bostadsmarknad ska åstadkommas

Kommentarer
Postat av: Henrik Hansson

"Om marknadshyror införs blir det bara rika i innerstäderna och fattiga i utkanten"

Till skillnad från idag menar du?

2007-05-15 @ 18:20:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0