Centerpartiet eller "Mauderaterna"?

 Att centerpartiet under Maud Olofsson har blivit ett stabilt högerparti, långt ifrån mitten beklagar jag. Så tycker Börje Hörnlund . Vi som stod så nära varann är nu så långt borta.
Men på många håll i landet är centern fortfarande ett folkrörelseparti. Socialdemokratin och centerpartiet, de två gamla folkrörelsepartierna, har en lång historia av samarbete: Krisuppgörelsen på 1930-talet, koalitionsregeringen på 1950-talet och regeringssamarbetet under 1990-talets mitt.

Men Maud Olofsson har låste fast sig så hårt för ett borgerligt regeringsalternativ att hon till och med släppte kärnkraftsmotståndet.Andra exempel är, sänkta skatter med 250 miljarder kronor,  beslut om att förbjuda sympatiåtgärder för fackförbund, Slopa LAS för unga, Sänk a-kassan till 65 procent,  Chockhöjning av avgiften till a-kassan,  plattskatt, Privatisering av sjukvården m.m.

Jag umgicks med killar och tjejer i CUF på Västgötaslätten. Det var inte bara danserna som drog. De var verkligt förankrade i folkrörelseSverige och som jobbade i den politiska mitten. Ibland hade vi gemensamma kampanjer SSU och CUF. Men vem vet det kan blåsa nya vindar igen. Många Centerväljare vill nog tillbaks till mitten

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0