I Riksdagen tryckte Borgarna igenom sin hjärtefråga om hushållsnära tjänster

Självfallet är det inget fel på städjobb, tvärtom de kommer säkert att utvecklas ytterligare. Går det också säkerställa att det inte blir ensamarbete, att det finns möjlighet till vidare utveckling och bra lön så att både män och kvinnor attraheras av yrket kommer det att blomstra.  

Men att säga att just den sektorn ska beskattas lägre är oroväckande och skapar gränsdragningsproblem. Ska en person som dammsuger hemma hos någon i privat regi beskattas lägre än den som utför samma tjänst genom hemtjänsten? Ska den som syr en jacka som säljs i en affär beskattas högre än den som syr upp gardinerna hemma hos någon? Den svåraste problematiken ligger i att ställa olika branscher mot varandra. Vi måste ha ett så enhetligt skattesystem som möjligt, inte krångla till det med snåriga regler som är svåra att följa.

Det Riksdagens majoritet nu röstat igenom om Skatteavdrag för hushållsnära tjänster är djupt orättvist. Det gynnar en högavlönad som har råd att lägga ut 100 000 kr på hjälp med hushållsarbete. Ju mer man handlar tjänster för desto större blir avdraget.   Förslaget kostar skattebetalarna 1,3 miljarder kr som ska tas ur statskassan för att gynna en särskild grupp. Dessutom blir det väldigt få arbetstillfällen.

Det hade varit bättre att satsa de pengarna på service i hemmen till de äldre. De kommunala servicetjänsterna är inte avdragsgilla men borgerliga regeringens förslag om hushållsnära tjänster är avdragsgilla och tjänsterna inte kan utföras av kommuner. Därför är risken stor att all servicehjälp åt äldre privatiseras. Många kommuner kommer inte längre att vilja erbjuda kommunala servicetjänster utan hänvisa till hushållsnära tjänster, som för många äldre kommer att vara en dyrare lösning. Kvar i kommunerna blir den tunga hemtjänsten.

skatterabatt

 

hushållstjänster

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0