mycket snack och lite handling med högerns kulturpolitik

Det borde vara möjligt att få uppleva teater, dans eller musik även om man bor i en liten stad. Sveriges moderata kulturminister anser dock att skattesänkningar ska gå före satsningar på kultur till de många. Vårbudgeten ändrade inte på det. Det är de rikaste i storstadsregionerna som får mer i plånboken, medan kulturen ute i landet går en osäker framtid till mötes.  
Från och med i år ska de statliga bidragen prövas mot något regeringen kallar för nya ekonomiska villkor. Detta innebär att osäkerheten permanentas och att regionala teatrar och orkestrar även i fortsättningen har opålitliga ekonomiska förutsättningar. Långsiktig planering av repertoarer och verksamheter blir omöjlig.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth säger att satsningar på kulturområdet bara är möjliga om ekonomin fortsätter att växa. Jo, det är viktigt att ekonomin växer.

Men tyvärr vill Kulturministern i likhet med övriga regeringen vänta med de stora kulturprojekten tills besparingarna fått önskad effekt på de sjuka och arbetslösa. Hon rivstartade ju med att ta bort det populära fria inträdet till museum dvs tillgången begränsades.

 Nu såg jag att Lena Adelsohn och landets jämställdhetsminister (ja, ni vet hon som inte är feminist och som inte ser att kvinnor fortfarande är underordnande män, hon som tycker att när man påtalar brister inom jämställdheten då är man tjatig (det har hon sagt i interpellationsdebatter i Riksdagen))
De två har på dndebatt sagt att de ska ta fram blåslampan och göra jämställdhetsprojekt. Frågan är nu bara om detta är löften som ska genomföras?
Kulturministerns lovade att redan i år sätta fokus på barn- och ungdomskulturen. Men något konkret har det inte blivit av det  Barnkultursatsningen existerar fortfarande bara som idé. Projektet blir bara verkligt om det blir pengar över när skattesänkningarna för de rikaste är genomförda. Än så länge har borgarnas prat om barnkultur bara resulterat i ett inställt Barnkulturår.
Blir det lika dant nu med jämställdhetssatsningar.


Mycket snack och lite handling?Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0