Allt fler ser klimatförändringarna som ett allvarligt hot


"på jorden är medeltemperaturen 15 grader. Koldioxiden är till största delen bunden i berggrunden i form av karbonater. På Venus finns nästan all koldioxid i atmosfären. Halten är 96,5 hundradelar, att jämföra med jordens 380 miljondelar. Följdaktligen har Venus en mycket kraftig växthuseffekt, och yttemperaturen är nästan 500 grader."

Socialdemokraternas energi- och klimatpolitik är en politik för jobb, tillväxt, framtidstro och konkurrenskraft. Den ska garantera en fortsatt säker energiförsörjning och ge vår industri god tillgång på el till konkurrenskraftiga priser och med låg inverkan på miljö, hälsa och klimat. Den ska samtidigt aktivt vara en motor i omställningen till en mer hållbar energiförsörjning och ett hållbart samhälle. I vår energi- och klimatmotion föreslår vi därför en rad konkreta åtgärder för att skynda på energiomställningen.

Men vad har borgarna gjort mer än att ha vaknat sent?

De få saker som skett i miljöpolitiken vevas istället på ständig repris. Havsmiljösatsningen har till exempel presenterats som en stor nyhet vid minst tre tillfällen. Men en satsning blir inte större för att den nämns många gånger. En halv miljard för havsmiljön skryter regeringen men förtiger att det egentligen handlar om en överföring av pengar från kontot för biologisk mångfald. Sanningen är att skogsvården får betala för havs- och vattenvården.


De åtgärder som den borgerliga regeringen inte heller talar högt om är de många nedskärningar och försämringar av väl inarbetade miljöstöd och ekonomiska styrmedel som nu sker. Klimatinvesteringsstödet avskaffas. Nedskärningarna av det regionala energieffektiviseringsarbetet ligger fast. Stödet till energiinvesteringar i offentliga lokaler avskaffas. Stödet till villaägares investeringar i energieffektiva fönster upphör. Oljekonverteringsstödet upphör. Stödet för att byta ut den direktverkande elen mot miljövänligare alternativ skärs ned ytterligare.

  

Sanningen är att värdet på den så kallade "klimatmiljarden" ständigt devalveras i takt med att regeringens politik blir känd. Det blir därmed alltmer tydligt att de borgerliga inte antar den klimatutmaning som vi står inför. Istället byter anslag namn och nedskärningar betalar nya satsningar. Efter en genomgång av regeringens budget står det faktiskt ett minustecken på sista raden. I praktiken betyder det att de borgerliga tar bort mer pengar än de tillför på klimatområdet.


klimatbok

sopor

vatten dunstar


Kommentarer
Postat av: osc

Klimatmöjligheten. Inte klimathot. Nu kan vi äntligen visa vad vi går för. Sluta bråka och börja samarbete. Det är verkligen på tiden. Om vi sumpar chansen kommer något annat djur ta över. Delfinerna kanske. De är ju redan smartare än vi.

2007-11-29 @ 02:51:20
Postat av: malo

Nagot ar skumt i artikeln. Venus ligger mycket narmare solen an jorden och borde alltid ha hogre temp pga av det. Menar DN att Venus temp ocksa var 15 grader "i borjan" men sedan steg till 500 grader pga "vaxthuseffekt". Det kan inte stamma och formodligen har Venus ALLTID haft 500 graders yttemperatur och aldrig haft nagra oceaner.

2007-11-29 @ 03:36:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0