Barnkonventionen firar 18 år

FNs konvention om barnets rättigheter - barnkonvention - barnens lag, som antogs av FN:s generalförsamling den 20 november 1989.
Barnkonventionen är en konvention om rättigheter som barn har och är ett viktigt folkrättsligt bindande tillägg till skyddet för de mänskliga rättigheterna. Totalt innehåller barnkonventionen 54 artiklar och den bygger på fyra viktiga principer:
- barnet har rätt till likvärdiga villkor,
- barnets bästa ska beaktas vid alla beslut,
- barnet har rätt till liv och utveckling
- barnet har rätt att säga sin mening och få den respekterad.

Sverige var ett av de första länderna i världen som 1990 ratificerade konventionen och samtidigt åtog sig att följa konventionen utan undantag. Den svenska riksdagen slog fast "att när åtgärder vidtas som rör barn, så ska barnets bästa alltid komma i främsta rummet.

Med anledning av 18-årsdagen för FN:s konvention om barnets rättigheter i Sverige ordnas en barn- och ungdomshearing idag. Hearingen med politiker arrangeras varje år av Nätverket för barnkonventionen.

Grupper med barn och unga från ett femtiotal organisationer kommer att vara med och följa upp hur Sverige efterlever barnkonventionen och verkar för att barn och unga själva kan kräva ut sina rättigheter.

Under förmiddagen träffar de barnombudsman Lena Nyberg som "peppar" barnen med deras rättigheter. På eftermiddagen kommer de att samtala och ställa frågor till politiker. Socialminister Göran Hägglund deltar tillsammans med riksdagsledamöter och landstings- och kommunpolitiker.

Barnkonventionen

natverketforbarnkonventionen

dn


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0