EXPRESSEN har ringt och frågat om jag betalt svart.

De ringer till alla Riksdagsledamöter just nu. Nej, jag har inte betalt svart.

Där emot har jag blivit osams en gång med en hantverkare som tyckte att det var synd om honom om jag inte skulle betala svart. Man tar sig för pannan över hur fräcka en del är eller att de över huvud taget har tänkt tanken.


Ett viktigt skäl till att synen på svarta pengar luckrats upp är enligt Anders Stridh i Aftonbladet att ministrar och framstående personer i samhället avslöjats som fuskare.     
- Det medför att fler resonerar att "varför ska jag betala skatt när de inte gör det". Man ser det som en ursäkt att bryta mot den sociala normen. Skattefusk handlar väldigt mycket om sociala mönster.

Ordföranden i arbetsmarknadsutskottet, Catarina Elmsäter-Svärd (m)säger till DN att hon är trött på att "medierna bara granskar moderater". Även hon lever alltså i den där nymoderata bubblan. Där hon tror att alla beter sig lagvidrigt bara för att hennes kompisar gör det. 
Hon som tycker att det är så väldigt fult för gamla, sjuka och arbetslösa att få bra ersättning.
Hon tycker sedan det är OK att personer med höga lön ska bryta mot lagen och inte göra rätt för sig.
Tänk om alla betalade den skatt de skulle, vad det skulle räcka till mycket då. Det skulle räcka till omsorg av våra äldre, högre ersättningsnivåer, till längre föräldraledighet och en bättre skola.

Men Catarina Elmsäter-Svärd tror att det är bara moderater som granskas av media. Hon lever i in en blå dimridå.

Däremot kan analysen vara rätt att det är just kvinnor som avgår, att männen kommer lättare undan.

ab

svd

dn


Kommentarer
Postat av: barbaselo

DN skriver att Sverige är med på "topp-fem-listan" över länder i Europa där svart arbetskraft anlitas.

Det finns ingen sådan lista. Hade Sverige legat på fjärde plats, så hade "Sverige legat på topp-fyra-listan" o.s.v.

Dock tror jag att Sverige ligger etta på listan "strunta-i-orsakerna--bekämpa-konsekvenserna-istället".

Åhhh - Jag är så glad att jag är svensk.

2007-11-04 @ 21:11:02
Postat av: RS

Skattetrycket må vara högt. Men när moderaterna och deras regeringskamrater med ljus och lykta ska jaga bidragstagare som fuskar blir det så makabert när de anser det vara försvarbart när de själva fuskar. Hur trovärdigt blir det, om de som har miljonlön inte har råd att betala vitt, hur ska de då kunna jaga den som fuskat sig till 300 kronor?

2007-11-04 @ 21:45:33
URL: http://kulturbloggen.com
Postat av: Göran

Du tror väl inte att det bara är moderater som försöker minimera sina skattebetalningar. Andelen av befolkningen som fuskar med skatten är långt större än de som röstar moderat. Visst borde alla göra rätt för sig, betala sina skatter, inte ta emot bidrag som de inte har rätt till, åka på bjudresor etc. Akta dig som sosse att gapa för högt, det finns massor med sossar som fortfarande har sylt på fingrarna. Försök istället att inse att det handlar om en naturlig reaktion. Trots mot ett sjukt skattesystem som för länge sen passerade gränsen för vad som är såväl rättfärdigt och anständighet. Stödet och förtroendet för skattesystemet har under de senaste 30 åren raserats tack vare sossarnas rekorhöga skatteökningar som gett oss världens överlägset högsta skattetryck. Förhoppningsvis kommer skattetrycket att sjunka om Reinfeldt får sitta kvar i Rosenbad några mandatperioder. Tyvärr kommer det också att ta sin tid att återställa förtroendet för skattesystemet.

2007-11-04 @ 22:04:52
Postat av: Munke

Filosofi och moral: KD samverkar med M som i sin allians har dragit åt tumskruvarna för sjuka, arbetslösa, dagdrivare och 'fuskare'.
Detta gör KD med ett kristet sinne.
Hitintills har ingen ifrågasatt deras åsikt om M's förfall!!
Nu visar det sig att deras bröder och systrar i M är lika stora syndare!
Finns det plats för religion i alliansen nu?
Kan alliansen sätta regler om etik och moral längre?
Kan en allians existera länge till?
Dra er ur KD, så vi slipper ALLIANSEN!!

2007-11-04 @ 22:39:59
Postat av: Wombat

Jag tror du har betalat svart, precis som alla andra människor i det här landet. Det räcker ju att företaget inte innehar F-skattesedel... och det är allt för ofta det händer, även hos din lokala ICA butik eller restaurang. Men mest vanligt verkar det vara hos hantverkare.

2007-11-04 @ 23:02:13
Postat av: Peter Karlberg

Ett av de stora problemen, Monica, är att en massa av det som nu betalas svart helt enkelt inte skule bli gjort/köpt om alla "gjorde rätt för sig". Hur mycket av den svarta ekonomin som skulle bevaras om plötsligt alla bara betalade vitt är förstås svårt att uppskatta men jag tror att en stor del är av typen anlita kompisen målaren för att få ett rum tapetserat. Alternativet är nog att göra det själv eller att inte göra det alls.

Nu tror jag att alla som skyller detta på våra i och för sig höga skatter har fel. Min bild är att t.ex. i USA är det mycket vanligt med illegalt invandrad svart arbetskraft. Där har man inte alls vår skattenivå. Det är helt enkelt andra krafter som avgör den informella ekonomins utbredning och den bör dessutom skiljas från vad jag skulle kalla kriminell ekonomi där man har stora delar av en värdekedja utanför den vita sfären.

2007-11-05 @ 01:27:59
URL: http://peter.karlberg.org

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0