Moderaterna kör över sina samarbetspartier och fastighetsskatten är kvar!


De borgerliga partierna gjorde fastighetsskatten till en stor sak i valrörelsen 2006. Löften gavs om att ta bort fastighetsskatten om man vann valet och därmed skulle alla villaägare tjäna pengar på denna reform. Detta utlovades i media och på gator och torg.

Men det var inte vad som hände i verkligheten. Borgarna vann valet men fastighetsskatten blev kvar, fast nu kallas den för en kommunal avgift. De med stora hus, särskilt i storstadsområdena, får gigantiska skattesänkningar men de som har ett småhus eller radhus i till exempel Skaraborg tjänar inget på reformen.

I media kan vi läsa att över 220 000 småhusägare kommer att få högre skatt år 2008 jämfört med 2007. Enligt Villaägarnas riksförbunds beräkningar kommer hela 58 procent av landets småhusägare att betala skatt utifrån samma taxeringssystem som tidigare även efter regeringens så kallade reform. I Skövde kommer 1 033 familjer att få höjd fastighetsskatt år 2008 jämfört med i år.

Vi socialdemokrater införde en begränsningsregeln den tas bort och därmed får många personer med låga inkomster en höjd fastighetsskatt.

Vi socialdemokrater lovade inte att ta bort fastighetsskatten men vi frös uppräkningen av taxeringsvärdena så att den inte skulle stiga ytterligare.

Det som sker nu är en omfördelning i samhället från de med småhus till de med stora hus. Precis om i alla samhällsområden ska klyftorna öka. De rika ska bli rikare och de fattiga fattigare.

Skaraborgarna är grundlurade av borgerlighetens löften. Visst har skatten förändrats men inte är det i mer solidarisk riktning. Den borgerliga regeringens politik med stora skattesänkningar för de som redan har bra på fötterna kommer att underminera samhällsekonomin i nästa lågkonjunktur.

dn


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0