Stoppa utförsäljningen, synpunkter idag på GREEN-kontakten.


Idag på mitt medborgarkontor i Skövde, även kallat GREEN-kontakt, fick jag ta emot upprörda synpunkter om utförsäljning av statliga egendomar. Det är inte så konstigt att folk är upprörda.


Onsdagen den 28/11 hålls en debatt i riksdagen om de statliga företagen. Riksdagen ska ta ställning till om regeringen ska ges fortsatt förtroende eller om utförsäljnings-bemyndigandena ska dras tillbaka, som socialdemokraternas förslagit..


Utförsäljningarna är en usel affär för svenska skattebetalare. De ger bara i år över 16 miljarder kronor i utdelning till staten. När de säljs byts hög och stabil avkastning mot en engångsintäkt.


Utförsäljningarna genomförs helt och hållet av ideologiska skäl. Inga konsekvensanalyser har gjorts och vad som händer med det fasta telenätet och bredbandsutbyggnaden när TeliaSonera säljs ut, bolåneräntorna när SBAB tas över av någon av storbankerna och överhuvudtaget med jobb, huvudkontor och forskning och utveckling är ovisst. Det är oroande att regeringen fattar sina utförsäljningsbeslut i blindo.


Utförsäljningsbeslutet var grundlagsvidrigt, nyckelpersoner har hoppat av i protest mot regeringens brådska och den politiska utförsäljningsorganisationen rasade samman efter Carnegieaffären. Utförsäljningsprocessen har kantats efter skandal efter skandal men istället för att sakta in, se över organisationen och ta sitt ansvar har regeringen ökat takten. Det är inte ett förtroendeingivande sätt att handskas med mycket stora gemensamma tillgångar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0