De fattiga drabbas mest av klimatförändringarna - Grattis till Fredspriset Al Gore och FNs klimatpanel


Nobels fredspris 2007 delas mellan FN:s klimatpanel och Al Gore.

FN:s klimatpanel IPCC levererade sin fjärde rapport i februari i år. I rapporten konstateras att forskningen nu visar att halten av koldioxid i atmosfären är högre än den har varit på åtminstone 650 000 år. Orsaken är mänskliga aktiviteter; särskilt förbränning av olja, bensin och kol. Utsläppen av växthusgaser har dessvärre redan lett till en varmare jord; temperaturökningen är 0,7 grader, vi har fått varmare havsvatten, högre havsyta, smältande snö och isar. IPCC konstaterar också att det är mycket troligt att det är utsläppen av växthusgaser som ligger bakom jordens uppvärmning och de allt häftigare regnväder som jorden drabbas av. Rapporten är en svidande vidräkning med den oförmåga världssamfundet hittills har visat när det gäller att hantera klimathotet och på allvar minska utsläppen av växthusgaser.

De fattiga drabbas mest av klimatförändringarna


Oavsett omfattningen av de pågående klimatförändringarna är det jordens fattiga människor som drabbas hårdast av extrem torka, jorderosioner, översvämningar och orkaner. 2 000 kvadratkilometer mark omvandlas varje år till öken i Nigeria, var femte invånare i Brasiliens nordöstra delar tvingas flytta på grund av vattenbrist och Gobiöknen i Kina har redan slukat tre provinser. Samtidigt faller ansvaret för att agera tungt på världens industriländer. I USA är till exempel koldixiodutsläppen per person och år tio gånger högre än i utvecklingsländerna. I Sverige är de tre gånger högre. Läget är synnerligen allvarligt, men omställningen till ett hållbart samhälle rymmer, rätt hanterad, en stor potential i tillväxt, arbetstillfällen och livskvalitet. Vi vill driva en hållbar politik för jobb, tillväxt, framtidstro och konkurrenskraft. Det handlar om att minimera de skadliga verkningarna på miljö, hälsa och klimat samtidigt som vi garanterar en fortsatt säker energiförsörjning och god tillgång på el till konkurrenskraftiga priser för industrin.

Jätte bra att Al Gore har upplyst om klimatförändringarna som människan själv påverkat.


Numera är miljöfrågan "het" i alla länder och till och med moderaterna som så sent för ett år sedan inte ville att Sverige skulle gå före för miljön. Sent ska syndaren vakna men å andra sidan bättre sent än aldrig.


svd

DN


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0