En andra chans i föräldraförsäkringen

Vem har inte träffat pappor (och mammor) som säger att de hade agerat annorlunda om de fick ta småbarnsåren i repris? Det är ofta fäder som ångrar att de inte var föräldralediga.  Plötsligt står de där med barn som börjat skolan eller kanske redan är i tonåren - och då har deras föräldrapenningdagar för länge sedan brunnit inne. Vi socialdemokrater har just föreslagit i Riksdagen att ge alla som inte har utnyttjat sin föräldrapenning medan barnen var små en andra chans att ta ut dagarna när barnen är tonåringar. Det kan bidra till en förbättrad relation mellan förälder och barn att ge möjlighet till ett besök i skolan eller skapa tid och ork för föräldern att vara ute på stan på kvällarna. Det som hänt de senaste dagarna visar tydligt att föräldrar och andra vuxna behöver finnas där ungdomar finns på kvällarna.
    Vi socialdemokrater vill även utveckla föräldraförsäkringen för att öka barns tillgång till båda föräldrarna och för ett jämställt föräldraskap. Dessutom borde vi hitta fler möjligheter till att knyta större delar av föräldraförsäkringen till respektive förälder.
dagarna fryses inne


Kommentarer
Postat av: Erik

"Vi socialdemokrater vill även utveckla föräldraförsäkringen för att öka barns tillgång till båda föräldrarna och för ett jämställt föräldraskap."

Utveckla - det var väldigt abstrakt - menar du att ni gillar alliansens jämställdhetsbonus?

"Dessutom borde vi hitta fler möjligheter till att knyta större delar av föräldraförsäkringen till respektive förälder."

Du menar att ni vill tvångsdela föräldraförsäkringen mellan föräldrarna i högre utsträckning. Det kan man ju göra även om jag inte tycker att det är bra eftersom det minskar familjernas valfrihet. Men det jag reagerade på här, i din formulering är "hitta fler möjligheter". Vill man öronmärka fler månader så är det ju inte den mest komplicerade reformen man kan göra, så det är ju inte några svåra förslag att "hitta". De enda det blir svårare för är småbarnsföräldrarna som ska få vardagen att gå ihop på ett smidigt sätt.

2007-10-10 @ 12:14:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0