Idag kommer beskedet fastighetsskatten byter namn till avgift - vilken reform


Grattis alla med stora villor i storstäderna, och beklagar alla ni småhusägare i resten av landet. Ni får ingen sänkt fastighetsskatt som borgarna utlovade före valet. Men för att de inte ska tappa ansiktet inför er som röstade på den så byter skatten namn till avgift. Va fint. Nu blir det avgift på 6000 kr istället för skatt på 3000kr och 4000kr som var vanligt för de med mindre hus i bland annat Skaraborg

ca 2 300 av 2 700 villor med ett taxeringsvärde på över fem miljoner kronor ligger i Stockholms län. Sedan kommer ingenting, sedan kommer ingenting och sedan kommer Skåne där 200 av landets femmiljonersvillor ligger.

När vi socialdemokrater beskrev att fastighetsskatten trots dess skevheter ändå fördelade från de som har till de som inte har, var det många som inte ville tro oss.

Jag vet att det fanns brister i tidigare regler som jag var beredd på att ändra. Men det fanns ändå en begränsningsregel så att man aldrig betalade mer än 4% av sin inkomst. Och det var ändå så att de som hade stora hus i attraktiva områden fick betala mer. Det var rättvisare än det vi ser idag. Nu när vi ser vilka vinnarna är undrar jag om de inte vill vara beredda till att betala den gemensamma välfärden.

 En välfärd där alla får vara med. Att minska klyftorna, inte öka dem bidrar också till ett lugnare samhälle med mindre brott.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0