Tibro, Kvänum och Lidköping

Idag ska jag först träffa träindustriarbetare på Swedwood i Tibro.

Sedan ska jag träffa fackligt aktiva i Vara, vi ska på arbetsplatsbesök i Kvänum.

Förhoppningsvis kan vi både titta på produktionen och prata om jobbpolitiken.

Det är viktigt att vi får möjlighet att diskutera och få synpunkter på hur sossarnas politik ska möta framtidens utmaningar

Det går ju bra för Sverige. Sysselsättningen stiger och arbetslösheten sjunker. Men fortfarande märks det inte för alla. Men de som har det ekonomiskt allra svårast och behöver försörjningsstöd är lika många som för ett år sedan. Regeringen försitter den chans som högkonjunkturen ger att ta tag i dessa problem och hjälpa dem som står längst ifrån arbetsmarknaden tillbaka till arbete.

Ett tydligt exempel är långtidsarbetslösheten bland ungdomar. Trots den goda konjunkturen har 7 500 ungdomar varit arbetslösa i mer än tre månader - en ökning med 300 procent under regeringens första år vid makten. I stället för att rikta särskilda insatser mot dessa arbetslösa ungdomar väljer regeringen att ge alla företag som redan har anställt ungdomar en skattesubvention .

Parallellt med den stigande sysselsättningen redovisar fler och fler branscher brist på arbetskraft. Enligt Konjunkturinstitutets senaste barometer uppger över 60 procent av alla företag i byggsektorn att de har brist på arbetskraft, och även inom den privata tjänstesektorn och tillverkningsindustrin har arbetskraftsbristen ökat. Den risk som tidigare fanns för flaskhalsar inom några få branscher verkar har spridit sig till stora delar av näringslivet.

Samtidigt vet vi att den högkonjunktur som Sverige är inne i just nu inte kommer att vara för evigt.

Som avslutning på dagen ska jag till Lidköping för att prata jämställdhet med S-kvinnor.


DN


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0