Absurda konsekvenser för nybyggare

Regeringens förslag om "ränta" på beviljade uppskov av reavinstskatt är orimligt. Förslaget innebär oanade kostnader på tusentals kronor för en majoritet av de ca 12 000 hushåll som bygger eller nyligen har byggt ett eget hus i storstadsregioner.

En majoritet av alla som bygger ett nytt hus finansierar detta genom att använda möjligheten att begära uppskov med reavinstskatten. För dessa hushåll väntar nu en oväntad kostnadsökning. Införandet av en ny skatt - 0,5 procents "ränta" på uppskovsbeloppet - kan innebära chockhöjda kostnader på 10 000-tals kronor. För de flesta nybyggare av småhus innebär den nya skatten tusentals kronor i ökad kostnad.

-Regeringen hävdar att den så kallade räntan uppvägs av att fastighetsskatten får ett tak på 6 000 kronor. För de som bygger nytt stämmer inte detta eftersom de nu liksom tidigare är befriade från fastighetsskatt under fem år. Under dessa fem år blir räntan på uppskovsbeloppet en extrakostnad som inte kunde förutses när husbygget inleddes

Enligt SCB har det under 2005 och 2006 byggts drygt 9 000 småhus i områdena i och kring Stockholm, Göteborg och Malmö. Under 2007 har hittills rapporterats in ca 2 000 småhus, men statistiken har viss eftersläpning och det totala antalet småhus som byggs väntas öka under 2007 jämfört med föregående år.

Risken är att införandet av en ränta på uppskov motverkar nybyggnation av småhus, framför allt i storstäder. Det blir helt enkelt svårare att finansiera ett sådant projekt när månadskostnaden ofta ökar med mer än 1 000 kronor. Med minskad nyproduktion motverkas också rörligheten på bostadsmarknaden.

Villaägarna har kontaktats av hundratals oroliga småhusägare som berättat om hur en ränta på uppskovsbeloppet påverkar deras ekonomi negativt, trots reformerad fastighetsskatt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0