Märkligt att de inte har bättre mål än 4% arbetslöshet i brinnande högkonjunktur


Visst är det märkligt att den borgerliga regeringen påstår att det bästa de lyckats med är att sänka arbetslösheten från 5% till 4%. Jag är också glad över att arbetslösheten sjunkit men jag vet att det inte är regeringens förtjänst och jag vet att för oss socialdemokrater är 4% öppen arbetslöshet bara är ett delmål, full sysselsättning är målet.

Arbetsmarknaden förändras i en allt snabbare takt. Jobb försvinner, gammal teknik byts ut mot ny. En stark a-kassa, en aktiv arbetsmarknadspolitik med möjligheter till utbildning och utveckling, rätten till flera chanser i livet, skapar trygghet i förändringen.

De borgerligas nedmontering av arbetsmarknadspolitiken och försämringarna av a-kassan har ett huvudsyfte: att försvaga den svenska modellen med kollektivavtal. Det innebär att löntagarna får svårare att ställa rättmätiga krav på löner och arbetsvillkor. Resultatet blir att en låglönemarknad skapas.

OECD:s ekonomer konstaterar att det skapas fler högproduktiva jobb och en bättre matchning på arbetsmarknaden om man har en generös arbetslöshetsförsäkring. På samma sätt leder en sämre arbetslöshetsförsäkring till sämre matchning och färre högproduktiva jobb.

Den borgerliga politiken är inte bara orättvis den är också fruktansvärt omodern.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0