Barnen, BO och Barnkonventionen


Barnen är det viktigaste vi har. Det är därför Sverige har ratificerat FN:s barnkonvention om barns rätt och det är därför vi har en myndighet som heter Barnombudsmannen.


Barnens tillvaro kan mätas utifrån hur bra ett samhälle mår. Om det finns tillräckligt med barnomsorg, en bra skola och god barnsjukvård är det ett samhälle som vet att ta tillvara sin egen framtid. Om barn känner sig lugna och trygga. Nyligen skrev BO i DN om barns stress, om hur de upplever skolan och om kollektiv bestraffning. Barnombudsmannen för barnens talan, men vem ska göra det om BO får andra arbetsuppgifter än att vara ombudsman?

Enligt regeringens barnsskrivelse ska BO få nya arbetsuppgifter, mer juridiska, kontrollerande och uppföljande mot kommuner och landsting. Jo det är viktigt att kommuner och landsting kollas så att de verkligen följer FNs barnkonvention. Men om BO inte får mer resurser blir det annat som får stryka på foten. Kanske just ombudsmanna rollen, att föra barnens talan inte hinns med i samma utsträckning som tidigare. Kan det vara jobbigt för regeringen att ha en ombudsman som påpekar när det är barn som far illa?

Barnombudsmannen har en stor verksamhet, för barns bästa. En viktig del är att skapa opinion i barnfrågor och att påverka beslutsfattare. BO har regelbunden kontakt med barn och ungdomar för att få reda på vad de tycker om sina möjligheter och problem och sin situation. Detta rapporteras i en årsbok. BO driver även på när det gäller genomförandet av barnkonventionen.


Det är viktigt att Barnombudsmannen är en myndighet i samhällets och barnens tjänst.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0