Klass och kön spelar roll i Axén-Olin historian

Hur sorglig historien om Kristina Axén- Olin än är går det inte att blunda för köns och klassperspektivet. Axén- Olin är kvinna och har därför utsatts för större press än manliga kollegor. Men hon har sluppit pressen att stå längs ned på klasstrappan, där LO-kvinnorna befinner sig.

Den borgerliga regeringen lämnat sitt förslag om ändrade regler för sjukskrivningar och rehabilitering till Riksdagen. Förslaget innebär att jakten på de sjuka fortsätter.


För den som är långtidssjuk gäller att sjukskrivningen ska prövas inom 90 dagar. Då ska man se om den sjukskrivne kan fortsätta med sitt eget arbete eller möjligen göra något annat på samma arbetsplats. Om det inte fungerar så hänvisas man till arbetsförmedlingen för att söka ett mer lämpligt arbete. Efter ytterligare 90 sjukdagar prövas arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden. Då blir man tvungen att söka nytt jobb, i hela landet. Det gäller oavsett vad man har för yrke, utbildning, bostads- eller familjeförhållanden.


Efter ett halvt års sjukskrivning kan den sjukskrivne bli av med sin sjukpenning, om man inte kan återgå till någon form av arbete. Då återstår bara försörjningsstöd, det vill säga socialbidrag. Socialförsäkringsministern säger att resursjobb ska finnas för den som inte kan gå tillbaka till den öppna arbetsmarknaden. Vad ett resursjobb är, hur och av vem dessa ska skapas finns det dock fortfarande inte några svar på.


Borgarnas förslag är ett sammelsurium av olika åtgärder, som krockar med varandra. Förutom att själva förslagen är dåliga så försämras också anställningstryggheten. Det är flest kvinnor som är långtidssjukskrivna. Nyligen var Kristina Axen-Olin sjukskriven hon kom tillbaks men har avgått igen. Alla kvinnor har inte samma fallskärmar som Axen-Olin och ingen vill vara i hennes sits. Men det är lättare att få förståelse för utbrändhet om personen har hög status än om det är en lokalvårdare, ett vårdbiträde eller undersköterska.


Regeringens förslag är riktigt dålig, man utsätter människor för stora påfrestningar när man redan befinner sig i en svår situation. Stoppa hetsjakten, satsa på förebyggande arbetsmiljöarbete, en kvalitativ bra företagshälsovård och goda rehabiliteringsinsatser istället.avgångar aldrig roliga

Två män nämns som efterträdare

 Så ska värderingarna leva i det dagliga

Ortmark: "Hon antydde ingenting"

Fakta om Olins politiska karriär

Sten Nordin hetaste namnet som nytt finansborgarråd


  "Hårdare press än i näringslivet"


  "Hoppas hon vill fortsätta inom m"


  Kristersson står inte till förfogande


  Avhoppet är en hård smäll för de moderata gräsrötterna


Reinfeldt beklagar stockholmarna


"Trist att hon lämnar posten"


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0